Briggs var för stolt för sitt eget bästa

Alfelt: Läkaren ville stoppa matchen – varför gjorde han inte det?

1 av 12 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

HAMBURG. Shannons Briggs stod alla tolv ronderna mot Vitalij Klitjko.

Det borde han inte ha gjort.

I går opererades amerikanen på Uniklinik Hamburg-Eppendorf för svåra skador till följd av den utdragna misshandeln.

Foto: bildbyrån
Klitjko får in en vänster på Briggs.

På 36 minuters boxning träffades Briggs av 302 slag varav 171 var så kallade Power Punches. Efter matchen höll Briggs i ringen ett uppskattat hyllningstal till sin baneman och verkade då inte att ha några som helst men av matchen. Men när han lämnade dopningsprov strax efter skrek han från toaletten:

– Hjälp, jag faller!

Kontrollanterna som underkänt provet eftersom de inte sett när amerikanen kissade i provröret rusade in och fann Briggs liggande på toalettgolvet i något som beskrivs som ett dimtillstånd snarare än direkt medvetslöshet.

Opererades för två skelettskador

I stället för efterfest på Hyatt hotell skickades Briggs efter matchen i ambulans till sjukhuset där han i går opererades för två skelettskador i ansiktet – en under höger öga och en över vänster öga. Dessutom hade han en sönder­sliten bicepsmuskel och sena i höger arm (som eventuellt också måste opereras), spräckt trumhinna i vänster öra samt hjärnskakning.

Shannon Briggs tapperhet hade ett för­ödande högt pris.

Men alla som nu säger att matchen borde ha stoppats kommer med efterhandskonstruktioner. Jag var på plats bara meter ifrån ringen och även om jag såg den obehagligt ensidiga matchbilden med Klitjkos järn­höger hela tiden träffandes Briggs ansikte såg jag aldrig en helt försvarslös boxare.

Klitjko osäker på om Briggs fejkade

Till och med Vitalij Klitjko var osäker på hur skadad Briggs var i de allra sista ronderna. Klitjko, som klagade på att han fick ont i handen av alla träffande slag, valde flera gånger att backa i stället för att göra slut på matchen.

Därför att han inte kunde vara säker på om Briggs fejkade att han var skakad för att skicka fram en knockoutbringande lyckoträff.

Matchläkaren Stephan Bock säger nu att han ville att matchen skulle ha stoppats redan efter den sjätte ronden.

Varför såg han då inte till att stoppa den? Det är ju läkarens uppgift att värna om boxarnas hälsa.

Professionell tungviktsboxning är en grym företeelse där människors hälsa alltid riskeras för showens skull i gränslandet mellan sport och entertainment.

Boxarna ställer upp frivilligt för chansen att tjäna enorma pengar. Shannon Briggs tjänade sju miljoner kronor i lördags kväll men var för stark och för stolt för sitt eget bästa.

ARTIKELN HANDLAR OM