Vinst i Borås ett måste för HIF

Alfelt: Kan bli rena Vilda västern på Borås arena

Foto: BILDBYRÅN
HIF:s skyttekung Alexander Gerndt.
SPORTBLADET

MALMÖ. Vad är en Ivo Pekalski värd mot trion Mattias Lindström, Joel Ekstrand och Ardian Gashi?

Hur mycket är tre poäng och överlägsen målskillnad när det är tolv poäng kvar att spela om?

Hur svårt är det att vinna en svår bortamatch gentemot att vinna en lätt hemmamatch?

Det är frågorna vi ställer oss inför kvällens fortsatta guldstrid. Frågor vi inte har en aning om svaren på.

Det är klart att väldigt mycket talar för serieledande MFF men som en tidigare HIF-tränare – Nanne Bergstrand – brukar säga: Draken lyfter bara i motvind.

Så HIF får väl hoppas att det blåser friska vindar i Borås i kväll när Elfsborg drar igång sitt snabba passningsspel.

Det kan bli rena Vilda västern på Borås arena. Allt talar för att Conny Karlsson ”tvingas” att ställa upp med sitt mest offensiva lag när det är som mest avgörande om HIF ska hålla liv i guldstriden ett tag till.

In med matchvinnarna

Utan den nämnda stjärntrion startar förmodligen HIF med Christoffer Andersson som högerback, ett mittfält med från höger Rasmus Jönsson, Marcus Lantz, May Mahlangu och Rachid Bouaouzan bakom anfallsduon Erik Sundin och Alexander Gerndt.

Fyra anfallare och två tvåvägsspelare (Lantz och May). För fortsättningen är det kanske inte en helt fel framtvingad situation. Vinst i Borås är troligen ett måste för att guldchansen ska finnas kvar och så många möjliga matchvinnare på planen ger bra offensiva alternativ med löpstyrka och hot från många håll.

Samtidigt får Lantz och May en enormt tung uppgift mot Elfsborgs starka mitt. Helsingborgs innermittfältare är dock så starka att de kan vinna den fajten och då är mycket av matchen vunnen.

Lätt match – svår match?

En snabb titt i tabellen säger att såväl MFF som HIF är favorit i varje match men självklart är aldrig någonting givet i fotboll.

I förra omgången ansågs HIF ha en jättechans att rycka med den lätta hemmamatchen mot Gais kontra MFF:s svåra bortaderby mot Trelleborg. Vi vet hur det gick. Precis tvärt om gentemot hur de flesta av oss tippade.

MFF utan Pekalski förlorar hälften av den stabilitet som balanserat lagets offensiva grundinställning. Wilton Figueiredo och Pekalski har varit kittet i laget och med den speciella spelstil som Pekalski har – med snabba oväntade passningar i trängda lägen – finns ingen som kan gå in och ersätta honom rakt av.

Aubynn har utvecklats

Roland Nilsson satsar troligen på Jeffrey Aubynn och det tror jag är det närmaste han kan komma även om

Aubynn i grunden är oerhört mycket mer offensivt inställd än Pekalski.

Jeffrey Aubynn har under MFF-tiden ändrats till en lagspelare med defensiva tankegångar också, vilket han aldrig hade innan.

Den allsvenska guldstriden kan dö i kväll. MFF-seger och HIF-förlust ger ett i praktiken omöjligt avstånd för HIF att ta in.

Guldstriden kan också bli ännu mer levande. Det är kanske inte troligt men heller absolut inte otroligt.

Får Gerndt, Sundin, Lantz och de andra bara upp den där draken i luften igen så…

ARTIKELN HANDLAR OM