Alfelt: AIK behövs för att hålla intresset för allsvenskan vid liv

SPORTBLADET

Tänk den förbjudna tanken – stäng allsvenskan. Ingen nedflyttning, inga nya lag upp om inte ett av de 16 redan inne går i konkurs.

Vilket lag skulle en finans- och reklamvalp med uppgift att göra ligan framgångsrik skriva in först på önskelistan?

Jag är rätt säker på att det skulle bli AIK.

Självklart är jag medveten om att mängder av Sportbladets läsare hävdar att de hatar AIK. Själv har jag aldrig förstått varför man måste hata ett lag man gillar att besegra. Även de mest inbitna AIK-motståndarna borde väl känna större njutning om deras favoritlag vinner över gnagarna, ifall det nu är dem man tycker sämst om, än om man aldrig får chansen till att njuta just den segerns sötma?

AIK är en av allsvenskans motorer. Ett av lagen som behövs för att hålla igång det mediala och publika intresset som är en förutsättning för att alla lag i serien har chans till en hygglig ekonomi.

Lag som Mjällby, Åtvidaberg, Häcken och Syrianska är alltid välkomna och underbart roliga att följa som den sorts framgångssagor vi alltid älskat.

Tvåa i publikligan

Men utan de tunga storstadsnamnen hade deras sagor inte skrivits.

Jag är rätt säker på att allsvenskan mår som allra bäst när stommen består av AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg, Malmö FF och Helsingborgs IF.

Sju storstadslag som har historien och marknaden som krävs. Om inte en majoritet av dessa lag är med i allsvenskan är jag övertygad om att det skulle bli oerhört svårt att sälja tv-rättigheter för särskilt stora pengar.

Jag vill absolut inte ha en stängd liga, det är dessutom förbjudet av Fifa, men utan att ha några som helst speciella känslor för AIK välkomnar jag att mästarna klarar sig kvar trots den enormt turbulenta säsong man haft.

Det är klart i praktiken men inte i teorin säger vi. Man kan ju inte gärna tro att Åtvidaberg först slår Mjällby med 3–0 och sen AIK med 4–0 samtidigt som både Halmstad och Gais vinner sina sista matcher. Skulle detta otroliga ändå ske innebär inte ens det att AIK är ur allsvenskan.

Så vad innebär det att ha gnagarna kvar?

Utöver resonemanget ovan räddar det nästa års allsvenska från en fullständig publik katastrof.

Bara att jämföra Åtvidabergs, Gefles, Halmstads, Gais, BP:s eller Sundsvalls siffror med AIK:s. Ett uselt år som detta är AIK ändå tvåa i publikligan.

Hoppas få njuta av Bangura

Vi får njuta av Alex Millers kompromisslösa engagemang ytterligare ett år.

Jag har varit tveksam till skottens brittiskt gammelmodiga ledarstil men han fick ordning på laget till slut. Det ska han ha all cred för.

Bang Bang Bangura!

Förhoppningsvis får vi njuta av den här supertalangen ytterligare ett år men risken finns att han försvinner ut i det rikare fotbolls-Europat redan i vinter. Utan Bangura hade nog inte AIK klarat sig. Årets viktigaste sommarvärvning i konkurrens med HIF:s köp av Alexander Gerndt.

En massa polismän kommer att tjäna massa övertidskronor även nästa år.

Jag vet, ett uselt skämt, men ett skämt med en hel del allvar. Att ha AIK kvar betyder tyvärr också med automatik en avsevärt större polisiär insats varhelst man spelar.

Höst-vår.

Självklart ändras inte spelterminen bara för att AIK blir kvar men jag hoppas att man än en gång tar sig en funderare över det ovettiga i att ett mästarlag går in i Europas viktigaste turnering mer än ett halvt år efter att guldet vanns. Inget mästarlag i Sverige har kvar sina tongivande guldspelare så länge.

ARTIKELN HANDLAR OM