Alfelt: Guldet är väldigt välförtjänt

SPORTBLADET

MALMÖ. Guldet är himma igen.

Inför sjungande ljusblå fans på de fullsatta läktarna spelade MFF som man gjort hela säsongen. Full fart framåt.

Mjällby tilläts inte ens att vara nära att kunna hjälpa HIF till guld.

MFF dominerade matchen fullständigt mot laget som man förlorat mot två gånger tidigare i år. Mjällbys vassa anfallsduo Marcus Ekenberg och Mostapha El Kabir tilläts aldrig att komma i farliga djupledslöpningar och Mjällby skapade inte en enda riktig målchans under hela matchen.

MFF kunde däremot gjort fler mål. Både Guillermo Molins och Daniel Larsson brände rena frilägen mot Mattias Asper. Molins försökte springa förbi Asper medan Larsson borde ha gjort det. Asper stod på knä när Larsson rullade bollen tätt utanför stolpen.

En dräpande hälsning

Men det spelade ingen som helst roll. Matchen var avgjord tidigt. Daniel Larsson utnyttjade effektivt att Juan Robledo sparkade i gräset och skänkte MFF bollen strax utanför Mjällbys straffområde. En liten lyftning till Jiloan Hamad som drog till direkt på volley och så var det 1–0 på ett inte allt för otagbart skott.

Daniel Larsson spelade också fram till andra målet efter att ha sprungit loss på en lång boll från Jeffrey Aubynn. Med en enkel utsidesflipp gav han Agon Mehmeti fritt fram att rulla in en bredsida från nära håll strax före pausvilan.

En dräpande hälsning till HIF 6,5 mil norrut. Där försvann allt guldhopp för toppkonkurrenten.

Tusentals supportrar stormade planen efteråt och förenades med MFF-spelarna i ett lyckligt ljusblå hav.

Jeffrey Aubynn ersatte Ivo Pekalski alldeles utmärkt och tillförde en dimension med sitt mer raka spel framåt. De farhågor som fanns om att saknaden av Pekalski skulle innebära att Mjällby kunde komma fram enklare i djupled suddades snabbt bort. Mjällby blev aldrig något hot.

Guldet är väldigt välförtjänt

MFF spelade ut med snabba attacker på kanterna där Jiloan Hamad och Guillermo Molins gjorde det väldigt jobbigt för Mjällbys ytterbackar. I mitten stack hela tiden Daniel Larsson och Agon Mehmeti. Innermittfältet vanns av Wilton Figueiredo och Aubynn och Malmös backlinje blev aldrig riktigt hotad. Daniel Andersson styrde lika säkert som han gjort hela säsongen och Yago Fernandez tog hand om El Kabir hårt och tufft.

Malmö FF:s 16:e SM-guld är väldigt välförtjänt och kanske kan klubben uppfylla lite av de förhoppningarna fansen visade med ett mäktigt tifo före matchen. En vision om att MFF ska dominera svensk fotboll de närmaste tio åren och även bli så bra att man kan göra resultat i europacupsammanhang igen.

Förmodligen får man behålla de allra flesta i truppen vilket ger ett kanonläge inför nästa år. Frågan är dock om det blir med Roland Nilsson som tränare. Ännu är han och klubben inte överens om en fortsättning och som guldtränare är Roland ett hett namn inte minst i England.

ARTIKELN HANDLAR OM