Redo för slakt

Alfelt: Han blir nästa offer

Foto: Foto: AP
Vitalij Klitjsko och Odlanier Solis vägde in på ett varuhus i går.
SPORTBLADET

KÖLN. Stod bredvid mannen många på allvar tror ska kunna

besegra WBC-världsmästaren Vitalij Klitjsko.

Odlanier Solis, avhoppad kuban med playboybakgrund och 2,5 kilo guldkedja runt halsen. Nedbantad men fortfarande småfet.

Tveklöst en världsboxare men i kväll blir han ännu ett i den långa raden av Klitjkos slaktoffer.

Man ska aldrig döma proffsboxare efter hur de ser ut. Framförallt inte tungviktare. Snälla ögon ljuger. Dallrande fett absorberar och fördelar bort tunga slag bättre än muskler ibland. Två decimeter kortare än motståndaren kan ge bra vinklar att pricka in slagen underifrån mot den känsliga hakan.

Så denne fete, korte, guldprydde exilkuban intill mig kan bli en sensation i kväll. Obesegrad med 17 raka segrar som proffs, men framförallt har han ett OS-guld och två VM-guld som amatör och vann två av sina tre möten med den kubanske superboxaren Felix Savon.

Meriter som dock inte imponerar mer än högst marginellt mer på Vitalij Klitjsko än att Solis i sin tredje proffsmatch poängbesegrade svenske Aldo Colliander. När Vitalij går in i ringen 23.05 i kväll i Lanxess arena vet han att det är hans järnnävar som kommer att regera.

Riskerar att hamna på sjukhus

Shannon Briggs är en klart sämre boxare än Solis, men i oktober förra året trodde jag mer på honom än jag tror på Solis i kväll och vi vet hur det gick. Briggs fick aldrig chans att slå sitt hårda knockoutslag eftersom han träffades 302 gånger av Klitjskos slag varav 171 var potentiella knockoutträffar.

Briggs hamnade på sjukhus och det känns som att Solis riskerar att hamna på ett framåt natten också. Klitjskobröderna är säkert de mest seriösa boxarna som nått världstoppen. Alltid minutiöst förberedda. Kontrollerande i varje detalj.

Jag hamnade av misstag på det tekniska mötet där WBC-delegaten ihop med domarna drog igenom alla regler för de båda stallen. Förmodligen smälte jag in för ingen tog någon notis om att jag satt vid ena bordsänden. Mötets enda intressanta del var när lillebror Vladimir Klitjsko ställde krav på att han personligen skulle få komma in i Solis omklädningsrum för att kontrollera lindningen runt händerna innan boxhandskarna sattes på.

Ett krav som inlindat egentligen sa att tyskarna inte litar på sin motståndare. En för lång linda ger tjockare stöd för knytnäven och hårdare träffar. Klitjskos krav var så nära en anklagelse om fusk man kan komma utan att tala klarspråk men Solis tränare lovade leende att de ska kalla på honom när det ska lindas en dryg timme före matchstart.

Solis har jobbat på sin snabbhet

Som alltid numera vägde boxarna in på ett varuhus under kaotisk trängsel och höjda mobiltelefoner för att få idolen på bild. Solis vägde in på 112 kilo, Vitalij Klitjsko på 113,2. Intressant med det är att Solis inte vägt in så lätt de senaste tre åren, vilket talar för att han jobbat på sin snabbhet för att kunna dansa bort från Klitjskos långa tunga slag.

Vi får se hur han lyckas.