Alfelt: Elmander kan bli en upphöjd stjärna i Galatasaray – eller en ensam syndabock

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Det viktigaste först.

Johan Elmander blir inte en sämre fotbollsspelare av att flytta till Galatasaray.

Det är det enda vi som svenskar behöver bry oss om.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
FÅR MILJONBELOPP Förutom en sign on fee i mångmiljonklassen får Elmander en lön på runt 20 miljoner netto per säsong i Galatasaray.

För Johan betyder en flytt från Bolton till den turkiska storklubben en riktigt fet lön, spel i Europas känslomässigt hetaste liga där läktarna mullrar av kompromisslöst engagemang – samt att han får bo i en av världens mest spännande städer.

Jag ser inte så mycket negativt i det.

Elmander fyller 30 i år. Även om han byter ner sig ganska många snäpp sett till kvalitet i spel om han går från Premier League till Süper Lig betyder inte det att han hamnar i en dålig fotbollsmiljö.

Medelmåttig säsong

Galatasarays nye president Ünal Aysal, som läckte nyheten om Elmanders övergång i en turkisk tv-sändning, har tuffa krav på sig efter att klubben presterat en medelmåttig säsong. Laget måste förstärkas och målsättningen är självklar, att vinna ligan och ta sig in i Champions Leauge igen.

Galatasaray är Turkiets mest populära klubb sett till antalet anhängare och har en nybyggd toppmodern multiarena, Turk Telekom Arena med plats för 52 895 åskådare. En ny mellansäsong kommer inte att tolereras av fansen och klubbens ekonomiska intressenter.

Elmander – och kanske även Kim Källström – kommer att hamna i en extremt kravfylld miljö vilket minimerar riskerna för att det bara handlar om ett sista extremt välbetalt kontrakt innan pensioneringen.

Ligan bättre än vi tror

En flytt till Galatasaray kan bli en rejäl kick för båda svenskarna och det mår i så fall Erik Hamréns landslag också bra av. Jag trodde exempelvis att Christian Wilhelmsson försvann från landslaget i samma sekund han skrev under avtalet med Al-Hilal, men Chippen har väl varit med på så gott som varenda landslagssamling sen dess?

Turkisk fotboll är alltid på gränsen till kaos men de stora klubbarna är bättre organiserade än vi ofta tror, eller kanske vill tro för att hålla roliga fördomar vid liv.

Vinner mer än pengar

De problem som utländska spelare alltid kan drabbas av där är att utlänningarna blir de första syndabockarna när resultaten inte blir de man vill. Precis som i så många andra ligor, fast tålamodet är väldigt mycket kortare i Turkiet än på de flesta andra ställen.

Så för Johan Elmander gäller att prestera direkt. Gör han det kommer han att bli en upphöjd stjärna som kommer att mötas av gränslösa hyllningar och ett livslångt idolskap. Alltid välkommen tillbaka.

Om alternativet var att stanna kvar i Bolton tror jag faktiskt att Johan Elmander vinner mer än bara en massa pengar på flytten. Kicken kan bli ganska häftig och, som sagt, ju äldre man blir i gamet, ju mer lever man på positiva förändringar som tändvätska för lusten att fortsätta vilja att ge allt i alla lägen.

Kan absolut göra succé

Självklart hade Johan fått ännu större kickar om någon av de stora Premier League-klubbarna velat ha hans namnteckning men när ingen vill det så är Galatasaray ett helt okej alternativ.

Frågan som gäller är då ifall Johan Elmander, och Kim Källström, kan göra succé i turkiska ligan?

Absolut. I Turkiet har man positiva erfarenheter av de ganska få svenskar som har spelat i de större klubbarna och där som i så många andra ligor uppskattas svenskars mentalitet och vilja att alltid göra sitt bästa för laget hellre än att bygga sitt eget varumärke.

Det kan bli två spännande år för Johan Elmander och för Hamréns landslag.

ARTIKELN HANDLAR OM