Alfelt: Malmö FF:s tveksamma seger – inget att oroa sig för

SPORTBLADET

Man kan såklart gnälla över att Malmö inte vinner så klart och så stort som man borde göra när man dominerar som man gör mot Syrianska.

Men varför?

Bakom 2–0 döljer sig en 90-procentig insats av en topptippad favorit som kommer att bli en guldkandidat.

Självklart kunde någon av Syrianskas hyggliga chanser på slutet resulterat i 1–1 och en otroligt oförtjänt poäng, men målchanserna slarvades bort på samma sätt som MFF slarvat bort otroligt många fler tidigare i matchen.

Jimmy Durmaz snygga 2–0 avgjorde till slut oerhört välförtjänt. Inhopparen Daniel Larsson var dessutom efter det nära att göra ett ännu snyggare mål efter en fantastisk nedtagning och efterföljande skott i farten.

Malmö var väldigt bra spelmässgt, men frågan är hur mycket av det goda berodde på att Syrianska var riktigt dåligt? Kanske lite mer än man först tror.

Ganska uppenbara problem

Ett individuellt vassare motstånd hade straffat Malmö. Till och med världens mest dominerande lag, Barcelona, går ju numera på minor när man inte får in bollen och Malmö släppte till onödiga farligheter.

Efter tre raka segrar är det såklart tveksamt att leta problem hos MFF men de finns där och de är ganska uppenbara.

Målskyttet fungerar inte. Mathias Ranégie är i lägena men han utnyttjar alldeles för få av dem. I nästa match är han inte med på grund av tre gula kort och då blir det intressant att se om Wilton Figueiredo tillsammans med snabbe Daniel Larsson blir ett effektivare vapen.

Vilket inte är osannolikt eftersom nye spelmotorn Simon Thern föredrar öppnande djupledspassningar längs gräset genom en backlinje till snabba löpare hellre än långa lyrbollar över en backlinje mot en lång target player.

Kontrakten hotar

Rikard Norling har många alternativ och det är självklart det som gör Malmö till en allvarlig guldkandidat.

Hotet är dock stort då Jimmy Durmaz, Daniel Larsson, Johan Dahlin, Wilton Figueiredo, Markus Halsti och Ulrich Vinzents kontrakt går ut och därmed riskerar att försvinna under sommaruppehållet för att MFF ska få några kronor alls för dem.