Alfelt: IFK Göteborg kan verkligen åka ur i år

”Problemet är att Tobias Hysén är problemet”

Foto: Magnus Liam Karlsson
HEMMA KLOCKAN 01.40. Efter en lång bussresa från Gävle kom IFK Göteborgs spelare och ledning tillbaka till Kamratgården strax efter halv två i natt. Humöret var förstås inte på topp efter storförlusten (0–5) mot Gefle.
SPORTBLADET

Tanken är lite svindlande men efter att ha sett IFK Göteborgs totala sammanbrott mot Gefle är det inte längre en omöjlighet:

IFK Göteborg kan åka ur allsvenskan i år.

Favorittippade Real Göteborg saknar det viktigaste – ett hjärta.

Inte så att spelarna inte vill vinna eller kämpa för att prestera det de köpts för och får bra betalt för, men det finns ingen ledare i dagens Blåvitt. Ingen pådrivare som tänder och omvänder tvivlande hjärnor.

Köps man in som en stjärna är det enkelt att in i döden hävda att det är de andra det är fel på. Man har ju kostat en massa pengar för att man är bra och då måste det vara omgivningen som gör att man inte kan få visa sin genialitet.

Vem skulle kunna peta Hysén?

Det är lätt att tänka så.

Spelarna som är födda in i klubben med många ungdomsår och avancemang lag för lag tänker annorlunda. De brinner och just nu brinner förmodligen ingen mer än Tobias Hysén. Den genomtrevlige ur-IFK:aren med ett hjärta större än Ullevi.

Problemet är att just Tobias är problemet. Han duger helt enkelt inte.

Jag förstår att Mikael Stahre inte petar Tobias Hysén. Vem skulle ens komma på tanken? Det är ju Hysén som kan vända den negativa trenden men faktum är att Hyséns tvivelaktiga form är det som sänker Göteborg just nu.

Mot Gefle hade han återigen lägen som borde ha blivit mål och som hade gett ett helt annat resultat. Fram till Gefles 1–0 hade Göteborg haft mer av spelet och kommit till bäst chanser och även efteråt gavs möjlighet att komma in i matchen igen.

Men Hysén är helt utan målkänsla för tillfället och det kan han bara komma ut ur genom att göra mål. Och då blir den alltid lika jobbiga frågan för tränaren Stahre – hur länge kan vi tillåta oss att ha tålamod?

Läget börjar bli allt mer desperat för Göteborg. Som jag skrivit tidigare är jag inte överväldigad över deras satsning. En sorts lågprisjätteförstärkning där vissa av nyförvärven snuddar vid bäst före datumet.

Krisen inne på Kamratgården

Pontus Farnerud och Nordin Gerzic är kapabla bollflyttare men ingen av dem är en pådrivare som tänder tvivlande medspelare.

Lagbygget IFK Göteborg 2012 missade det viktigaste. Att få in någon som kunde bli den ledare på planen som alltid funnits under klubbens extremt framgångsrika år.

Nu är det illa. Krisen knackar inte längre på dörren, den har öppnat och klivit in på Kamratgården och med Djurgårdens och Malmö FF:s liknande ras i färskt minne är det inte längre en omöjlighet att IFK Göteborg hamnar i en till sist hopplös situation.

Gefle ska ha all cred för sin insats. Spelmässigt och chansmässigt var det en liten övervikt för Göteborg men när Daniel Bernhardsson utnyttjat sitt andra skänkta friläge i samma position nära mål dog Göteborg.

Gefle har kvalitetsspelare

Gefle spelade bra över hela planen. Stabilt försvar, oerhört säkert i målsituationerna. Kanske var det årets hittills mest effektiva insats i en allsvensk match vi såg i går.

Inte på något vis tråkigt, men heller kanske inte så imponerande eftersom Göteborg bjöd på en hel del med ett fullständigt genomuselt försvarsspel.

Gefle kommer att använda sin största seger någonsin i allsvenskan till att motivera sin fortsättning mot en position i säkerhet över kvalplatsen man ligger på nu och kan mycket väl lyckas med det.

Bernhardsson, Jakob Orlov, Mikael Dahlberg och Alexander Faltsetas visade alla kvaliteter för spel på en klart högre nivå än runt de jobbiga nedflyttningsstrecken.

NIO RAKA UTAN SEGER

Den 2 maj vann IFK Göteborg hemma mot Gif Sundsvall med 2–0. Efter det har det blivit nio raka allsvenska matcher utan seger för det topptippade IFK.

Här är den dystra sviten:

OMGÅNG 8 7 MAJ

Elfsborg–Göteborg1–0 (0–0)

1–0 (13) Lasse Nilsson

OMGÅNG 9 14 MAJ

Göteborg–Malmö2–2 (1–1)

1–0 (31) Robin Söder

1–1 (44) Simon Thern

2–1 (78) Mikael Dyrestam

2–2 (92) Alex Nilsson

OMGÅNG 10 17 MAJ

Mjällby–Göteborg1–1 (1–0)

1–0 (24) Erton Fejzullahu 1–1 (52) Robin Söder

OMGÅNG 11 21 MAJ

Gais–Göteborg1–1 (1–0)

1–0 (7) Markus Gustafsson 1–1 (54) Tobias Hysén

OMGÅNG 12 24 MAJ

Göteborg–Kalmar 1–1 (0–0)

1–0 (48) Joel Allansson 1–1 (75) Jonathan McDonald

OMGÅNG 13 3 JULI

Djurgården–Göteborg3–2 (1–1)

0–1 (21) Daniel Sobralense 1–1 (29) James Keene 2–1 (52) Daniel Sjölund 3–1 (56) James Keene 3–2 (72) Tobias Hysén

OMGÅNG 14 9 JULI

Göteborg–Helsingborg1–1 (1–0)

1–0 (39) Stefan Selakovic 1–1 (85) Alfred Finnbogason

OMGÅNG 15 14 JULI

Göteborg–Gefle1–1 (0–0)

1–0 (21) Pontus Farnerud 1–1 (70) Alexander Faltsetas

OMGÅNG 16 21 JULI

Gefle–Göteborg5–0 (0–0)

1–0 (38) Daniel Bernhardsson 2–0 (48) Jakob Orlov 3–0 (66) Mikael Dahlberg 4–0 (87) Alexander Faltsetas 5–0 (91) Alexander Faltsetas