Alfelt: Årets bästa halvlek – men vi kan inte dra några som helst slutsatser

SPORTBLADET

Elfsborg skrattade krisspöket i ansiktet, krossade Kalmar och skaffade sig välbehövligt andrum.

Kanske bjöd serieledaren på årets bästa spel i första halvlek, men om det är något som allsvenskan 2012 har lärt oss är det att vi aldrig kan dra några som helst slutsatser av någonting.

Elfsborg spelade mästarfotboll i går. Lasse Nilsson rörde sig snabbt över stora ytor. David Elm var suverän som bollmottagare. Det omdisponerade mittfältet var klockrent med Anders Svensson, naturligtvis, och Stefan Ishizaki som bollvinnare och spelfördelare ihop med Marcus Rodhén i mitten och Viktor Claesson på en vänsterkant.

Jörgen Lennartsson valde att vila Niklas Hult och Oscar Hiljemark för att de inte skulle bli slitna av det täta matchandet. Säger en del om självförtroendet att tro så på sin trupp när man onödigt tappat åtta av nio poäng på de senaste matcherna.

Förlust i går hade kunnat bli rent förödande för Elfsborg om de ännu en gång hade bjudit in de jagande lagen till guldstrid på allvar.

Elfsborgs svacka var underlig

Rodhén slet och jobbade framgångsrikt. Claesson var direkt medverkande i avgörande situationer med sin teknik och snabbhet. En allroundduglig framtidsman som kan spela var som helst i mittfält och anfall.

Med de tre poängen sätter Elfsborg återigen press på Malmö, Helsingborg, AIK, Häcken, Åtvidaberg och vilka som nu kommer att kunna jaga vidare. Direkt avgörande kan bli höstens två raka hemmamatcher mot Malmö (12/8) och Helsingborg (18/8) samt den efterföljande bortamatchen mot Häcken (26/8).

Alla lag får svackor men Elfsborgs kändes underlig eftersom den kom efter ett uppehåll och i ett läge då man kunde spela hur avslappnat som helst. Även om man försökt att förminska betydelsen var nog Åtvidabergs 5–1-kross oerhört tung för självförtroendet.

Kalmar har också haft en positiv period men kom aldrig in i matchen. Eller rättare sagt, Elfsborg tillät aldrig Kalmar att bli en motståndare.

Elfsborg pressade intensivt. Vann boll högt och då samlade Svensson och Ishizaki upp bollen och rullade vidare. Passningsspelet Elfsborg presterade i går var stundtals lysande.

Pressat att vara allsvensk tränare

Jag hoppas att alla upptäcker de små läckerheter som Anders Svensson bjuder på men som alltid inte är så lätta att upptäcka just därför att det ser så enkelt ut när han utför sina prestationer.

Att Alexander Axén lämnade Gais visar hur pressande jobbet för en allsvensk fotbollstränare är. Mikael Stahre måste vara under ännu större tryck i dag efter Blåvitts totalfiasko mot Gefle. När jag såg Göteborg spela ut HIF var jag övertygad om att IFK ganska snart skulle kunna avancera mot den topp tre-plats man satt som mål. Nu kan det tvärtom sluta hur illa som helst.

Frågan som då alltid dyker upp är om det är tränarbyte som är lösningen. Lek med tanken att Kalmar vunnit i går. Jörgen Lennartssons vårsäsong som Elfsborgstränare hade då devalverats till snudd på ingenting trots att han knappast blivit en sämre tränare under ett uppehåll.

Jag känner inte Axén närmare men har upplevt honom som en seriös, noggrann och engagerad tränare och jag är övertygad om att det inte är hans fel att Gais inte kunnat leva upp till fjolårssäsongens fina prestationer.