Finns ingen bättre utmanare än Mauler

SPORTBLADET

– I ett företag är det ledningen och inte arbetarna som bestämmer.

Sa UFC-presidenten Dana White till mig när vi möttes i London tidigare i år.

Ett svar på min fråga om Jon Jones kan säga nej till en returmatch mot Alexander Gustafsson.

Foto: Reuters

Så efter Jones övertygande seger Glover Teixeira i morse ska vi alltså kunna se fram mot en ny drömmatch för The Mauler.

Första mötet i Toronto i september förra året räknas allmänt som en av de bästa matcherna någonsin i UFC:s historia. Jones vann men Alex kunde lika gärna ha fått segern och bägge hamnade på sjukhus.

Redan någon timme efter att matchen var över pratade Dana White om en retur som alla ville se.

Vi vill fortfarande se den och jag tror att vi får se den redan i år.

MMA är nämligen lite för chansartat för att man ska bygga upp matchen ytterligare med att låta Jones och Gustafsson plocka fler vinster på vägen innan de hamnar mot varandra i oktagonen. Jones var överlägsen mot Teixeira men det finns så många riskmoment i buren att det vore galet att riskera den spänning som redan nu ligger i en retur.

Friends är drömmen

Drömmen för oss är såklart att matchen skulle hamna på Friends arena inför en jättepublik. UFC är lockat av tanken eftersom det är bra PR för sporten att kunna visa upp riktigt stora åskådarsiffror, men mot en match i Sverige talar att största delen av inkomsterna från pay per view-sändningar kommer från amerikanska tv-tittare.

När Alexander ställs mot Jones igen är det därför troligast att de möts på ett av de stora casinona i Las Vegas, vilket inte spelar Alexander någon större roll. UFC-publiken är generös med stöd även till bortafighterna och Jones är trots sin briljans definitivt inte en av de mest populära hos fansen.

Jones uppvisning mot Teixeira var imponerande. Amerikanen har ett otroligt brett register och när han, som han själv konstaterade, improviserar så mycket som han gjorde i buren i morse är han en njutning att se för publiken och en pina för motståndaren.

Gustafsson bäste utmanaren

Med sin snabbhet, fantasi och fina balans utnyttjade han sin enorma räckvidd maximalt. Hur frustrerande var det inte för Teixeira att Jones helt enkelt bara la handen i ansiktet på honom och höll brassen på avstånd med det?

Alexander Gustafsson är sannolikt den som har absolut störst chans att besegra Jones. Alex har den snabbhet och den variation i sin fighting som gör att han kan möta Jones med samma vapen som amerikanen använder.

För Jones var det åttonde raka segern i en titelmatch den 14:e segern i lätt tungvikt. Jones sätter rekord och rankas nu ännu klarare som UFC:s bäste kilo för kilo. Något som Alexander Gustafsson gärna vill få slut på.

ARTIKELN HANDLAR OM