Han är hjärntvättad – kan få ett kul 2015

SPORTBLADET

VARBERG. Jag säger till Nanne Bergstrand att hans Hammarby åtminstone gick upp i serieledning igen och får ett skratt till svar.

Varberg blev ingen skrattmatch.

Hallandslaget hade en alldeles för bra målvakt för att bli det.

Okej att Bajens serieledning är supertunn, ett mål upp till Ljungskile med en match mindre spelad och en poäng mer än Sundsvall. En fjärt i rymden, eller vad man brukar säga, men lite ljuger väl ändå bilden?

Ljungskile och Sundsvall möts i den här omgången. Det innebär att bara ett lag kan gå om Hammarby som då fortfarande har allt i egna händer och fötter.

Alltid beundrat Nanne

På något vis har jag alltid beundrat Nanne Bergstrand under de årtionden som jag bevakat hans tränargärning. Jag var faktiskt med och skrev redan när han hette Kurt-Arne och på grund av avsaknad av landslagsmeriter inte fick arbetstillstånd som spelare i England där Manchester City ville köpa honom i början av 1980-talet.

Genom åren har jag lärt känna en mästerlig psykologisk domptör som bygger laganda med ord valda för att leda en grupp mot ett gemensamt mål utan att de som ska ledas kanske ens behöver begripa det som sägs.

Försökte fiska en del i korridorerna utanför omklädningsrummen i Påskbergsvallen (vad fasen betyder det namnet egentligen?).

...bla, bla, bla

Ingen svarade annat än ungefär det samma som Nanne svarade. Inte bli resultatfixerade, ta med det som var bra, ny match på söndag, vi tittar inte i tabellen … bla, bla, bla.

Jag lovar att varenda en i Hammarbys trupp i stort sett när han äter nästa frukost lusläser tabell och spelprogram och räknar, om man inte gjorde räkningen gemensamt redan direkt efter matchen. Man kan inte fjärma sig från verkligheten när det är en verklighet man är med för att påverka.

Hammarbyspelarna vet att flera av dem gjorde en rätt tafatt insats i lägen där det verkligen gällde mot Varberg.

Vad betyder detta?

Pablo Pinones Arce brände straff och passade när han skulle ha skjutit. Linus Hallenius borde självklart gjort mål, men i det fallet är jag beredd att mer ge cred åt Varbergs suveräne målvakt Joakim Wulff som lekte Manuel Neuer och gjorde en otrolig räddning.

Så Hammarby kastade bort två poäng, men vad betyder det?

Inte så mycket just nu.

Läget i toppen är självklart att det blir åtminstone allsvenskt kval för Bajen och någon gång skulle jag vilja höra en hammarbyare självsäkert säga:

Vi tar det här. Vi går upp i allsvenskan.

Jag kommer aldrig att få höra det av Nanne, kanske inte ens efter att avancemanget är klart. Hans filosofiska ledarskap kan nog vända också det till något annat. Men vad vi ser i Hammarby är en klar Nanneeffekt och genom alla de år som jag följt honom har jag aldrig sett en negativ Nanneeffekt.

Inte ens i Helsingborg där han märkligt blev syndabock året efter att han fört HIF till Champions League och fick gå.

Han är hjärntvättad

Mot Varberg fungerade inte allt i Hammarbys spel. Effektiviteten var inte okej. Passningsspelet inte hundraprocentigt precist, men förutsättningarna i ett vidrigt regnväder var heller inte hundraprocentiga för att spela fotboll.

Kennedy Bakircioglu räddade poängen med en soloprestation där han vek in, siktade och sköt precist ur dålig vinkel. Kennedy är en matchvinnare men helt omöjlig att få att snacka om Bajens chanser att gå upp.

Hjärntvättad av Nanne, tror jag.

Och kanske är det rätt väg. Jag tror ju att ett lag med Hammarbys spetskvaliteter med många möjliga målskyttar och hårdjobbande balansspelare i Erik Israelsson och alla tränares önskeslitvarg Johan Persson ska vara med i Sveriges högsta fotbollsserie. Det krävs inte så värst många kompletterande värvningar för att det till och med kan bli en riktigt kul återkomst.