Alfelt: Mauler är Sverige näst mest kände idrottsman

Foto: MAGNUS WENNMAN
30 000 åskådare kommer att se ”Mauler” på Tele2 Arena natten mellan lördag och söndag.
SPORTBLADET

Drygt 30 000 åskådare på en MMA-match som börjar någonstans omkring halv fyra nu på söndags morgon.

Galenskap?

Absolut inte.

Välkomna till årets överlägset största idrottsevenemang i Sverige.

Alexander ”The Mauler” Gustafsson mot Anthony ”Rumble” Johnson fyller inte bara en fotbollsarena mitt i natten, det är en fajt som kommer att locka mångmiljonpublik framför tv-apparater och datorer världen över.

Det är ju därför som matchen startar så dags som den gör, för att den ska hamna rätt på kvällen för de miljontals amerikaner, brasilianare, mexikaner och kanadensare som kommer att se sändningen.

På andra sidan klotet sitter filippiner, kineser, australiensare, thailändare och många fler asiater och ser matchen på eftermiddagen.

Tidernas näst största gala

De dryga 30 000 på plats är anledningen till att matchen går i Stockholm men de är långt ifrån de viktigaste åskådarna för MMA-organisationen UFC.

Storpubliken innebär att det blir den näst största UFC-galan någonsin. Bara UFC 129 i Rogers Centre, Toronto, Kanada, 30 april 2011 har lockat fler åskådare live. Då kom 55 724 för att se kanadensiske national­idolen Georges St.Pierre mot Jake Shields.

UFC tycker om att kunna visa upp stora publiksiffror men ännu mer gillar man att sälja tv-sändningar.

Det är big business och Alexander Gustafsson är en drivande del i denna affärsrörelse.

Även om intresset för söndagsmorgonens match är stort i Sverige inte bara för de som tar sig till arenan för att vara med om något som kanske blir en en gång i livet-happening, är det ändå inget mot hur stor Alex är utomlands.

Zlatan etta, Alexander tvåa

Medan vi här hemma inte kan låta ett evenemang på den här höga nivån ske utan pk-artiklar från läkare som ges utrymme att hävda sin självklara inställning att MMA är en skadlig sport som bör förbjudas beundras Alexander av mängder av fans världen över för sin skicklighet i sporten.

Zlatan Ibrahimovic är säkert Sveriges globalt mest kände idrottsman men jag är ganska övertygad om att Alexander Gustafsson är vår näst mest kände just nu.

När jag mötte UFC-presidenten Dana White i London i samband med Alex senaste match hävdade White att Gustafsson var den viktigaste fajtern i Europa. En kändis som med det han presterat drivit på utvecklingen av MMA-sporten även utanför Sveriges gränser.

Och än mer känd blir Alex om han når sin dröm och plockar UFC-bältet av suveräne Jon Jones som han gjorde en helt jämn match mot i Toronto hösten 2013.

För att komma dit måste Alex besegra Anthony Johnson och det kan bli nog så svårt.

Två som gillar varandra

Amerikanen är en urkraft som slår och sparkar hårt. En kraftödslande stil som är oerhört farlig för motståndaren framför allt i de inledande ronderna där Alex måste utnyttja sin snabbhet och sin känsla för att agera och välja absolut rätt försvarsteknik även i pressade lägen. Något han visat sig behärska till perfektion många gånger tidigare.

För att vara en så stor match som det är känns det lite märkligt att de två som ska slåss inte har ett enda ont ord att säga om varandra. Johnson har reservationslöst hyllat Alex som en av de största i sporten och Alex säger att han tycker om sin ödmjuke motståndare.

Att det skulle innebära att de två inte skulle slåss fullt ut mot varandra i okta­gonen kan du glömma. I buren är de två yrkesmän som ska göra sitt jobb, beredda att offra sig hänsynslöst för att vinna.

Vi som orkar vara uppe på söndag morgon kommer inte bara att få vara med om ett unikt idrottsevenemang. Jag är ganska övertygad om att vi får se en rafflande tuff match i absolut toppklass också.

ARTIKELN HANDLAR OM