Alfelt: Om det har förekommit mutor lär vi få veta snart

SPORTBLADET

Jag kan inte påstå att jag bryr mig speciellt om Qatar utnyttjar handbollens släpphänta regelverk till max och köper in ett utländskt stjärnlandslag som är tillräckligt bra för att ta sig till VM-final.

Mutade domare däremot tycker jag riktigt illa om.

Om varje spelare får 50, 60 eller hundra miljoner för att fixa ett VM-guld är det en businessuppgörelse mellan de shejker som tycker det är kul att kunna visa upp ett vunnet mästerskap och legoknektarna som strider för vem som helst för pengar.

Vem som egentligen ska bli imponerad av det begriper jag inte. Även Qatars shejker måste inse att det knappast är en väg att göra landet populärt ute i världen och internt verkar väldigt få bry sig om handbolls-VM. Att det var fullsatt på läktaren mot Polen var en följd av att arrangören köpt publik till hemmalagets matcher.

Det ihopköpta landslaget bryter inga regler

Hur sjukt det än kan tyckas har Qatar inte gjort något som helst fel när det kommer till att man köpt ihop ett stjärnlag. Reglerna tillåter det och då är det bara att utnyttja reglerna om man har råd. Etik och moral var det länge sen som vi såg styra idrotten.

Att man dessutom köper en läktarkultur från Spanien visar bara tydligt på att man inser att man inte har ett koncept som håller internt i landet ens om det ihopköpta laget blir så bra som man hade hoppats.

Men som sagt. Varken det ena eller det andra är regelmässigt fel.

Däremot blir det riktigt problematiskt om vi får anledning att tro att man även mutat domarna. Det är aldrig lätt att hävda att domare medvetet begår felaktigheter, och även om många som följde och kommenterade semifinalen mellan Qatar och Polen lutade åt att det dömdes åt fel håll tillräckligt ofta för att kalla det skandal är det långt ifrån ett bevis på mutor.

Har det förekommit mutor tror jag att det kommer fram ganska snart. Handbollsvärlden är inte stor och pengar i fotbollsklass har aldrig förekommit förrän möjligtvis nu. Det blir inte lätt för domare att klara sig undan frågor och det tryck som kommer att uppstå.

Kan ge landet problem inför fotbolls-VM

För Qatar ligger ännu större, mycket större, satsningar i potten med det redan skandalomsusade fotbolls-VM:et 2022.

Även till detta VM köper man ihop ett lag men frågan är hur man ska hantera eventuella efterföljder till handbolls-VM. Om det slås fast att finalplatsen inte bara köptes med bra spelare utan även med direkt oetiska transaktioner av direkta medel eller vänskapskorrupta löften blir idrottslandet Qatar misstänkt för att göra antingen det samma eller rentav gå ännu längre när det kommer till den långt mer prestige-fyllda fotbollen.

Qatar får gärna vinna VM-finalen i handboll mot Frankrike för mig. Bara man gör det inom ramarna för vad som är tillåtet.

Pratar vi etik hade jag hoppats att handbolls-VM eller fotbolls-VM aldrig någonsin skulle avgöras i detta land.

Men etik går inte alltid hand i hand med regler och pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM