”Sluta snacka – och börja slåss, Mauler”

Stefan Alfelts råd till kampsportstjärnan

SPORTBLADET

Jag har ett råd till The Mauler:

Sluta snacka och börja slåss!

Jag skrev en krönika förra sommaren där jag tyckte att Alexander ”The Mauler” Gustafsson borde tagga ner sina provokationer mot Jon Jones därför att de inte längre var produktiva för hans karriär.

Jag tycker likadant nu när han onödigt attackerar Anthony ”Rumble” Johnson men jag vet att PR-gänget runt The Mauler tycker annat. Mauler­teamet har valt en offensiv som driver Alex till en balansgång på en väldigt slak lina över avgrunden.

Nattfesten i januari på Tele2 Arena var en kampsportshappening vi kanske aldrig mer kommer att få uppleva. Vi var drygt 30 000 på plats mitt i natten och det enda vi inte fick var segern vi alla väntade på, att Alexander Gustafsson skulle vinna över Anthony Johnson.

Det blev en tuff knockoutförlust, men ändå bara en förlust i en sport där väldigt få klarar sig utan två­tre­fyra­fem förluster även om man tillhör den absoluta världseliten. MMA är inte lik någon annan kampsport eftersom man både kan vinna och förlora på så oerhört många vis.

Direkt när jag kom till arenan i januari fick jag veta av en av Alex rådgivare att min krönika inte hade uppskattats.

– Tror du att vi hade haft den här galan om vi inte hade attackerat Jones? undrade han.

Ja. Det trodde jag då och det tror jag fortfarande.

Inför Alex näst senaste match, mot Jimi Manuwa i London, fick jag en exklusiv intervju med

UFC­presidenten Dana White. På min fråga om vilken status Alex hade i UFC svarade White:

– Vi gjorde matchen mellan Alexander och Jon Jones därför att han var värd den och stod näst i tur för att få en chans på titeln. Fansen började direkt: ”Vem är den här killen?”, ”Jones kommer att mörda honom”, ”det är en bullshitfight”, bla, bla, bla.

– Du såg hur det gick, många anser att Alex vann matchen och han blev omedelbart en stor stjärna för oss. Utan tvekan den största stjärnan i Europa, så för honom vore det väldigt stort om han vinner. Och även stort för UFC.

Är Sverige en stor marknad för er?

– Jättestor.

Att vinna över Manuwa var det enda Alexander behövde göra för att megagalan i Stockholm skulle bli av. Det var den segern och inte trashtalket som förstärkte hypen runt Sveriges nye kampsportsstjärna i den snabbast växande häftiga sporten.

Nu är läget annorlunda.

Alexander har förlorat två gånger. Han ”måste” besegra brasilianaren Glover Teixeira i Berlin 20 juni. En seger betyder automatiskt att han snabbt kan bli utmanare till antingen Jon Jones eller Anthony Johnson, beroende på vem av dem som vinner deras match.

Varför då gå ut och provocera Johnson nu?

– Anthony Johnson hade jag besegrat sex dagar av sju. Men nu gjorde jag ett misstag och det fick jag betala för, hävdar Alex.

Kanske det. Men varför dra upp det innan de två kan hamna i en bur mot varandra?

Alexander Gustafsson har självmant dragit sig undan ganska länge från offentligheten efter sin förlust och kanske har rådgivarna tyckt att han borde rivstarta sin comeback med en rejäl ”snackis”.

Utomordentligt fjantigt i så fall.

I MMA talar skickligheten i buren mycket mer än tomma ord.

The Mauler har ingen nytta av att öppna garden så det kan spridas omdömen om honom som Anthony Johnsons Instagramsvar:

”Vissa människor kan inte hantera att få storstryk. Du förlorade mot Jon Jones och snackade skit efteråt, du förlorade mot mig och nu snackar du skit.”

Alex är under rejäl press och han bör koncentrera sig på förberedelserna inför matchen i sommar.

Den kan avgöra om The Mauler ska förbli en av svensk idrotts nu allra största eller en fluga som gjorde en sensommar.