Alfelt: Den störste vi haft sen ”Ingo”

SPORTBLADET

Badou Jack är den svenske boxningsstjärnan Sverige inte vetat om att vi har.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid blev han världsmästare.

Den störste vi haft sen Ingemar Johansson.

Badou Jack med WBC-bältet i super mellanvikt.

Vi har haft ett par världsmästare efter Ingo, George Scott och Armand Krajnc, men båda var mästare för mindre organisationer än WBC är i boxningens bokstavsröra.

Badou Jacks WBC-titel i super mellanvikt är en tung merit. En titel hos en av de traditionellt största och mest prestigefyllda organisationerna öppnar för riktigt stora matcher med många miljoner kronor i potten.

Jag har sett en förhandsartikel i svensk dagspress inför natten/morgonens titelmatch mellan Badou Jack och nu före detta mästaren Anthony Dirrell – den intervju som jag själv skrev här i Sportbladet för två veckor sen. Att en svensk går upp i en match av den här digniteten utan att varken tidningar, radio eller tv uppmärksammar den är egentligen ofattbart i dagens mediala brus.

Hånades inför matchen

Trots att han sedan några år tillbaka ingår i Floyd Maywweather Jr:s stall och att han bara har en förlust och en oavgjord match på sina 21 matcher som professionell har han helt glömts bort i Sverige efter flytten till USA för fyra år sen.

Dirrell och hans stall brydde sig inte heller speciellt mycket om Jack inför titelmatchen. Badou hånades öppet på presskonferensen inför matchen då Dirrells bror Andre och andra runt den amerikanske mästaren dränkte Badous svar med rop som ”kasta honom till hunden” och ”har du tagit en rabiesspruta?”. Allt anspelande på Anthony Dirrells smeknamn ”The Dog”, Hunden.

Bryr sig inte om trash talk

Men Badou Jack är inte en person som bryr sig om och låter sig påverkas av trash talk. Han tänker boxning i stället. I min förhandsintervju sa han:

– Anthony är en krigare som kommer att försöka knocka mig. Men jag ska boxa ut honom och knocka honom. Jag vet vad som kommer och måste boxas smart. Jag är den bättre boxaren. Han kommer att komma in hårt i de första fyra ronderna men sen kommer han tröttna och då ska jag träffa honom med min hårda höger.

Badou gjorde exakt det han bestämt sig för, förutom att knocka sin motståndare. Faktum är att det bara tog tre ronder innan Jack hade tagit över kommandot och sen styrde matchen tiden ut. Som den bättre boxare han förutspådde att han är.

Dirrell är en knockoutboxare som direkt försökte slå ut Jack men de våldsamma högersvingarna studsade på Badous vänsterhandske och skakade inte om svensken en enda gång.

Många år i världstoppen kvar

När Badou Jack förlorade på knock mot Derek Edwards i februari förra året trodde många att det var ett allvarligt bakslag som skulle hejda Jacks karriär men bara två segrar senare fick och tog Badou chansen. Han manövrerade ut den fruktade Dirrell fullständigt med taktisk och teknisk briljans och den domare som hade oavgjort bör nog fundera på starkare glasögon.

Badou Jack är 31 år och har rimligen många år framför sig i den absoluta världstoppen. Nu siktar han in sig på viktklassens förmodade etta, britten George Groves som trots två tunga förluster mot jättestjärnan Carl Froch fortfarande är ett mycket stort namn.

Badou Jack är ett namn vi nog inte glömmer längre i Sverige.