Alfelt: Las Vegas är galnare än någonsin

1 av 2 | Foto: AP
Mayweather under ceremonin inför stormatchen.
SPORTBLADET

LAS VEGAS. Det som händer i Vegas, stannar i Vegas.

Snack.

Det som händer nu i Vegas kablas omedelbart ut över hela världen.

Tivolistaden är galnare, hetare och dyrare än någonsin. Ett ständigt pågående party överallt som får sin kulmen på lördag kväll lokal tid.

Floyd Mayweather Jr vs Manny Pacquiao.

När Mayweather Jr stoppar in sitt med diamantdamm och guldflingor förstärkta 200 000-kronorstandskydd i munnen på lördag är det dags att skriva boxningshistoria. Och då inte bara för miljardrullningen som ni säkert kan vid det här laget. Mayweather tjänar minst – minst! – 1,3 miljarder svenska kronor på kvällen. Pacquiao snuddar åtminstone vid 900 miljoner.

När man förbluffas eller förfasas, vilket man vill, över summorna som den här matchen drar in glömmer man lätt att det i fem-sex år varit en match som alla hoppats på för att få ett avgörande om vem av de två som kanske är världens genom tiderna bäste boxare.

Floyd Mayweather Jr snuddar vid 49-rekordet med sina 47 raka segrar och noll förluster.

Manny Pacquiao har varit världsmästare i åtta olika viktklasser.

Minimerat risktagandet

Nu möts de i weltervikt och utgången är så gott som omöjlig att tippa. Pacquiaos tränare Freddie Roach har slängt ur sig att Mayweather får vara bra tränad om han ska orka springa undan i tolv ronder och det finns en solklar poäng i uttalandet.

Mayweather har varit mer defensiv på ålderns höst i betydelsen att han minimerat sitt risktagande i ringen. Det betyder inte annat än att han vunnit de flesta av sina matcher klart, men Pacquiao är en motståndare av en annan nivå. Fortfarande med snabba händer och fötter och en attackvilja som kan bli fruktansvärd för den andre i ringen.

– Alla jag mött har haft inställningen att de skulle gå framåt och slå en massa slag mot mig. De har trott att det skulle fungera, men det har inte fungerat på 19 år. Om det blir Mannys gameplan får vi se hur den fungerar i slutändan, kommenterade Floyd när han inför tusentals intresserade gjorde sin ”Grand arrival” på tisdagseftermiddagen.

Det vill säga att han lämnade sitt hem i Las Vegas för att flytta över till MGM-hotellets fashionabla högkvarter fram till fajtnatten.

Pappa Mayweather, Floyd senior, har sagt att Pacquiao ska tvingas lämna Las Vegas springande i skam, men det är mest sånt snack som hör till inför en boxningsfajt av den här digniteten. Junior var betydligt mer återhållsam i går:

– Jag är glad att jag var flashig och utåtriktad när jag var yngre. Men nu närmar jag mig det stora 4–0. Jag behöver inte skryta längre. Jag vet vad jag kan.

Han hade en poäng också när han hävdade att Pacquiao förmodligen hade varit en ännu bättre boxare om han inte varit så vårdslös och hänsynslös mest mot sig själv i ringen. Pacquiao har förlorat fem matcher, tre på knock, och fått två oavgjorda domslut på sina 64 proffsmatcher. Förlusterna har mestadels kommit av hans offensiva satsningar som han litat så mycket på att han inte alltid försvarar sig hundraprocentigt.

Slagit alla rekord

Hur stor upplevelse lördagsmatchen verkligen blir återstår att se. Fram till dess är upplevelsen enorm. Från taxin såg jag en kille utanför MGM med en skylt som skrev att han ville köpa en biljett.

Lycka till, säger jag bara. Andrahandsförsäljningen av de från start rekorddyra biljetterna har slagit alla rekord och är för första gången dyrare än svarta börsbiljetter till Super bowl.

Bettat 13,5 miljoner på seger

Det sägs att en kille som köpte sin biljett för 140 000 kronor när de släpptes tjugo minuter senare sålde den för 1,1 miljon kronor. För de superrika och kända är det här matchen de måste synas på och inga pengar verkar vara för stora.

Spelstaden Las Vegas har gått fullständig bananas över matchen trots att man genom åren arrangerat massor av så kallade århundradets matcher här. Vadslagningen som pågår rusar mot rekordnivåer. Rapparen 50 Cent har slängt in 13,5 miljoner kronor på seger för Mayweather och eftersom ”Money” är 2–1-favorit gjorde han nog mer det som moraliskt stöd för sin återfunne kompis snarare än drömmen om att göra ett klipp.