Alfelt: Det här måste till för att vinna guldet

Ett lag byggt på kvalitet och hårt jobb

SPORTBLADET

Djurgården i serieledning.

Ska vi vänja oss?

Tja, varför inte?

Det sprudlar kanske inte om Djurgården, speciellt inte sen Haris Radetinac slet av korsbandet, men det är ett lag byggt på kvalitet och hårt jobb. En inarbetad taktisk grundplåt och spelare med teknik nog för att utföra riktlinjerna. Sånt brukar räcka långt.

Fast Kenneth Höie raserade Djurgårdens trygghet med en billig retur på ett studsande långskott. Debuterande Häckenholländaren Michiel Hemmen rusade fram och  stötte in kvitteringen så att Pelle Olssons gedigna lagbygge åkte bort från den åtminstone tillfälliga serieledningen.

Det var på sitt sätt logiskt. Häcken hade tagit över stora delar av andra halvleken med ett vägvinnande passningsspel som skar upp sår i det tidigare så stabilt organiserade djurgårdsförsvaret.

När Häcken kvitterade kändes det som att Peter Gerhardssons skadedrabbade lag även skulle kunna vända till seger, men då slog Sam Johnson till med en av årets absolut största individuella prestationer.

Drev bollen 70 meter

Johnson tog bollen 25-30 meter in på egen planhalva och drev den 70-talet meter förbi tre jagande motståndare och hade kraft kvar i Häckens straffområde till ett säkert avslut. Ett fantastiskt fotbollsmål oavsett i vilken liga ett sånt görs.

Djurgården har efter 18 omgångar nu 15 raka matcher utan förlust. Det är ett facit som skriker ut klass och styrka. Djurgården är ett lag att besegra, en motståndare som alla kommer att få problem mot.

Speciellt som man också kan vända matcher på det vis som man gjorde mot Häcken.

Ett snyggt tidigt ledningsmål, även om det på tv såg tveksamt ut ur offsidesynpunkt, och sen det där stabila lagspelet som inte lämnar mycket utrymme för motståndarna att ta sig fram i.

Fast så efter paus tappade Djurgården kontrollen. Lagdelarna föll isär. Passningar slogs bort. Pressen försvann.

Häcken med en mycket duktig Samuel Gustafson som styrde mittfältsspelet tog över och flyttade hela tiden fram laget. Synd att Samuel inte kan kontrollera sig bättre. Hans andra gula kort i matchens sista sekunder var väldigt onödig och snudd på provocerande mot det egna laget med tanke på hur betydelsefull han är på planen.

Vinstlott i värvningslotteriet

Häcken såg dessutom ut att ha dragit en vinstlott i värvningslotteriet med Michiel Hemmen som faktiskt hann få något läge till under den korta tid han spelade.

Djurgården var satt under press, men direkt efter Häckens mål skapade man några målchanser som inte utnyttjades och tack vare Sam Johnsons fantastiska solonummer gick man upp i tillfällig serieledning.

Paulinho kunde ha skjutit bort den serieledningen flera gånger om men Häckens ständigt hotande brasilianare hade inte flytet i sina avslut. Kanske var det inte någon direkt lysande allsvensk fotbollsmatch men jag tycker ändå att båda lagen visade kvaliteter.

Djurgården får inte längre de ”enkla” mål som trillade in så fort bollen hamnade hos Nyasha Mushekwi inne i straffområdet. 'Mush' hamnar nu oftast mycket längre ner i planen där han visserligen vinner dueller och boll, men där han inte gör den nytta han är till på planen för.

Pelle Olsson måste få till ett inläggsspel som kan utnyttja Mushekwis styrka inne i straffområdet där han har unika kvaliteter som gör det väldigt jobbigt för motståndarförsvaren om det här racet ska kunna leda hela vägen fram till ett överraskande guld.