Alfelt: Sveriges bästa spelare – efter Zlatan

SPORTBLADET

MALMÖ. MALMÖ. Malmös häxkittel kokade.

Sjungande vrålande fans bar fram ljusblå spelare som jagade, slet och gjorde det omöjliga än en gång.

Tre noll mot Salzburg. Champions League-drömmen lever.

Malmö FF lever.

Nio nya spelare från förra årets succé­säsong. Ett ständigt pågående lagbygge.

I går blev det färdigt, eller som Jo Inge Berget, norrmannen som aldrig slutade att springa, konstaterade:

– När vi spelar så här är vi överlägset bästa laget i Sverige. Vi har en tolfte spelare i fansen, så det gjorde inget att vi fick en utvisad.

Norra kortsidan på Swedbank stadion är på väg att bli berömd i fotbolls-Europa.

En ljusblå vägg som suger must ur motståndare och skänker liv åt trötta fötter och hjärnor i hemmalaget. Det är alltid lättare att spela fotboll när man är älskad.

Åge Hareide hade lovat full attack från start och matchen inleddes i ett rasande tempo med ideliga blixtrande anfall med tre-fyra spelare kortpassningsspelande sig fram i djupled.

Av Salzburg.

Malmö sattes under press direkt och fick slå undan men så plötsligt går Markus Rosenberg ner och möter en boll vid mittplan, slår felvänd en perfekt passning ut till

kanten där Jo Inge Berget sätter fart och spelar in framför mål.

Nikola Djurdjic kommer farande och styr snyggt in med vänstern.

Sju minuter senare går Rosenberg upp högst på en intränad hörnvariant och nickar in 2–0. Vladimir Rodic skruvar mot första stolpen. Djurdjic backar undan

försvararna och ger Rosenberg fritt fram.

Snyggt och skickligt utfört.

3–0 i paus – inte lätt

En makalös start för det Malmö som fick slita sig till 2–2 mot Åtvidaberg i allsvenskan men som den här kvällen visade vilken kvalitet det finns i truppen.

Salzburg spelar en sorts gammeltysk raketfotboll med en offensiv som är hänsynslös mot egna laget eftersom när man inte lyckas och tappar boll sätter man det egna försvaret i svåra situationer.

Malmö satte trean tack vare det. Hårt tillbakapressade jobbade MFF stenhårt för att få undan bollen ur eget straffområde. Markus Rosenberg täckte skott, kanske med armarna, rusade ut och fick nästa skott på sig också. Bollen vidare till Berget som utmanade och Salburgz pressade försvar fick inte undan bollen. Paulo Miranda petade den vidare till helt frie Rodic som slog bollen i tomt mål.

Ledning 3–0 i paus. Tillräckligt för avancemang men ingen lätt situation för Åge Hareide. Ett enda mål för Salzburg och det skulle vara kört på grund av att Fifa envisas med den i dag helt meningslösa bortamålsfördelen.

Hareide väntade ett tag och säkrade sen upp med att sätta in Carvalho ihop med Rasmus Bengtsson och Kári Arnason för att säkra upp i mitten med tre mittbackar mot Salzburgs försök att väggspela sig igenom med framförallt direktspel mellan väldigt bollsäkra Naby Keita, David Atanga och Augusto Rodrigues.

MFF-taktiken sprack nästan omgående när Enock Kofi Adu drog på sig sin andra onödiga varning för kvällen. Den första var direkt dum när han meningslöst gav igen för att han strax innan fått en knytnäve i sidan.

Nikola Djurdjic fick gå av. Erdal Rakip kom in och det blev en lång kampfylld avslutning med Jo Inge Berget som defensiv balans ihop med Oscar Lewicki.

Rosenberg tvåa efter Ibrahimovic

Den vilja och skicklighet som Berget visade i den här matchen var fantastisk. Han fortsatte att springa när han inte borde orka längre och vann han boll gick han ändå till attack.

Malmö är med det lag man har nu väldigt bra. Markus Rosenberg är fortfarande Sveriges bäste fotbollsspelare efter

Zlatan Ibrahimovic. Offensivt jagade han motståndare och boll. Snabb och lagom internationellt elak. Defensivt tog han ansvar och offrade sig helhjärtat i eget straffområde.

Salzburg hade chanserna och ett par strafflägen men Malmös defensiv bjöd inte på dumma grejer som man gjort tidigare och i Johan Wiland har MFF fått en säker målvakt som kombinerar rutin med snabbhet och bra luftspel.

Malmö FF har med segern skapat sig läge för en ny underbart rolig höst. Hareides drömmotståndare i nästa omgång är Dynamo Zagreb. Basel vill ingen ha.

Celtic är nog bara Wilands önskemotståndare, men han vill ha skottarna för att han aldrig har spelat på och fått uppleva den fantastiska stämningen på Celtic Park.

MFF är inte chanslöst mot något av lagen man kan få och som man spelade på Swedbank mot Salzburg är man nog fortfarande laget att slå i allsvenskan.