Även i ett derby fungerar logiken ibland

Förnuftet säger att det ska vara den skillnad vi såg

SPORTBLADET

HELSINGBORG. Ett Champions Leaguelag på jakt efter allsvenskt guld mot ett lag som hamnar i mitten av allsvenskan.

Förnuftet säger att det ska vara den skillnad vi såg mellan Malmö och Helsingborg på Olympia.

Även i ett derby fungerar ibland logiken. HIF inledde med att försöka sig på ett bollhållande spel över hela planen för att inte ge MFF ett tidigt övertag. Darijan Bojanic briljerade med sin teknik några gånger, Anton Wede fintade bort Oscar Lewicki och satte Johan Wiland på prov med ett lurigt skott men efterhand gled initiativet över till Malmö.

Lag som går långt i internationella cuper blir möjligtvis slitna av de många matcherna men avancemanget utvecklar spelarna. Malmö höll ett högre bolltempo, skapade mer, sprang fortare och kom oftare till avslut. Som derby blev det ett av de mer ensidiga på senare år.

Malmö har en trupp och ett lag för att spela internationell fotboll. Det är lättare att göra när man möter internationella motståndare eftersom man då i regel måste försöka lyfta sig. Man får en naturlig tändning. Trots tam inledning tog MFF med sig lite av den tändningen till derbyt och även om Åge Hareide fick små utbrott varje gång bollen spelades i sidled eller bakåt i stället för mot spelare som rusade i djupet.

Väljer försiktighet

Det finns mer att krama ur det här blåa laget i slutfasen av allsvenskan och än är guldet inte helt kört trots sju poäng till serieledaren och många lag mellan. Hareide väljer försiktighet och pratar i nuläget om vikten av att försöka nå den tredje plats som ger Europaspel även nästa säsong.

Det här var inte en avgörande omgång för var guldet hamnar utan mer en där det för topplagen handlade om att inte förlora. Det är nu när inbördes möten duggar tätt som lag definitivt kommer att rensas bort.

Malmö fick matchen ganska exakt som man ville ha den. Oscar Lewicki låg tillbakadragen och samlade upp bollarna som tappades av HIF­mittfältarna. Jo Inge Berget är i storform men hans 1–0 hade nog räddats av Pär Hansson om inte Victor Pálsson fått ett ben på Bergets andra skott efter att Hansson gjort en fantastisk räddning på första skottet.

Berget, Vladimir Rodic, Nikola Djurdjic och Markus Rosenberg är en högklassig offensiv kvartett som HIF inte kunde få kontroll över. När sen väldelige Carvalho också rycker fram på hörnor och offensiva frisparkar har MFF ytterligare vapen som man inte kan försöka neutralisera så tamt som Johan Mårtensson gjorde. I stället för att vända sig mot bollen och försöka nicka bort Yotuns inlyfta boll vände Mårtensson ryggen till och försökte stoppa MFF­mittbacken med en lam omfamning.

Förlorade mittfältet

Helsingborg förlorade mittfältet och därmed matchen. Malmö rusade till chanser medan HIF:s anfallspar Robin Simovic och Jordan Larsson hamnade i ett tomrum där bollen sällan kom på ett vettigt sätt.

Efter 0–2 i paus försökte Henrik Larsson att få sina spelare att tro på möjligheten att vända med ett snabbt mål i andra halvlek men spelarna klarade inte av att få stopp på Malmös bollhållande. MFF spelade av matchen effektivt.

För Henrik Larsson handlar kanske fortsättningen mer om hans sportchefsroll där det gäller att få till fler försäljningar för att rädda ekonomin än att som tränare blicka uppåt i tabellen. Men tiden rinner snabbt ut när transferfönstren är på väg att slå igen.