Steget mot de största

Alfelt: Kan bli den bäste – men måste fortsätta utbilda sig

SPORTBLADET

En match med mycket mer att förlora än att vinna.

Erik Skoglund har nått den nivån. Han går nu matcherna där han ska bevisa att han är en av världens absolut bästa lätt tungviktare.

Matcherna han inte får förlora.

En förlust i professionell boxning är inte längre en katastrof men den blir ett stopp i karriären som gör att man måste starta om lite grand. Ibland kan det gå fort, som för Badou Jack som tre matcher efter sin knockoutförlust blev världsmästare. Ibland kan det bli en lång omstart.

Så vad tror Erik Skoglund att han kan vinna på att slå ut amerikanen Derek Edwards? Mannen som tvingade Badou Jack till en omstart i karriären.

– Framförallt att få erfarenhet av tio ronder mot en bra boxare och att visa för min manager och promotor att jag är redo för större matcher.

Är du redo för att möta de allra bästa, undrar jag?

– Vem är redo för Kovalev? Han har gjort processen kort med de flesta och Stevenson är också riktigt farlig men jag tar gärna chansen.

Sergeij Kovalev är världens bäste lätte tungviktare med 28 segrar (25 på KO) och en oavgjord. En av boxningsvärldens absolut bästa kilo för kilo. Adonis Stevenson har 27 segrar (22 KO) och en förlust. Jag tror inte att Erik Skoglund ska möta någon av dem än på några år.

Har alla kvaliteter

Boxning är en lika enkel som komplicerad sport. Det gäller att slå den andre på käften. Enkelt. Det svåra är att lära sig hur man manövrerar ut sin motståndare utan att bli skadad själv och det tar tid, med undantag för fenomen typ Mike Tyson och en del andra.

Erik Skoglund har alla kvaliteter som behövs i längden för att bli en mästare, men han är ingen knockoutmaskin nu när han nått upp till nivån strax under superstjärnorna. Därför måste han ”utbilda” sig själv ett tag till. Med en övertygande seger över Derek Edwards som ett av trappstegen han måste ta sig över.

Ska skaka av sig förlusten

Kvällen i Nyköping bjuder på en fin kavalkad av en del av det bästa svensk boxning kan erbjuda nu. Skoglund, Anthony Yigit i tuff match mot exvärldsmästaren DeMarcus Corley, obesegrade tungviktaren Otto Wallin, crowdpleasern Sven Fornling och Golden Boy – Oscar Ahlin – som ska visa att förlusten senast bara var ett onödigt misstag.

– Det var den bästa läxan jag kunde få i perfekt tid för mig. Jag hatar den där ettan i förlustkolumnen, men det är nog det bästa som har hänt mig, säger Oscar Ahlin.

Jag tror vi får en riktigt underhållande kväll i Rosvalla.