Är fortfarande inte i närheten av boxarna

Alfelt: Conor McGregor hymlade inte med sitt värde

SPORTBLADET

MALMÖ. UFC 205 i Madison Square Garden blev en makalös kväll för MMA-sporten.

– Vi slog alla rekord i UFC:s historia, konstaterade UFC-presidenten Dana White.

Publikintäkterna stannade officiellt på 122 miljoner kronor men andrahandsbiljetterna såldes de sista dagarna för 125 000 kronor så de som ville se matcherna på plats la ut betydligt mer pengar. Det sattes också nytt publikrekord för Madison med 20 427 åskådare på läktarna.

– Jesus måste slåss mot djävulen här om det rekordet ska slås igen, sa White.

UFC är en fortsatt framgångssaga. New York har förbjudit MMA sen 1990 men enligt Dana White har det berott på ”smutsig politik” och inte sportens inneboende våldsamhet. En konflikt mellan UFC-ägarna Frank och Lorenzo Fertitta – som också är ägare till casinon med oorganiserad personal – och fackföreningen Culinary Workers Union.

När New York till slut tillät UFC som sista stat i USA blev intresset enormt och Dana White kunde inte låta bli att vara sarkastisk mot de som kämpat för att hålla borta UFC.

– Tack dumskallar för att ni byggde upp det här, sa Dana White.

UFC kunde förmodligen sålt ut arenan med vilka matcher som helst men man valde att satsa på sin dyraste och mest exklusiva gala hittills. Tre titelmatcher. Klassfighters i alla matcher.

Provocerar fram bråk

Och så superstjärnan Conor McGregor som bara tre år efter sin UFC-debut i Stockholm vuxit ut till den mest karismatiske fightern någonsin av alla stora mästare som funnits i organisationen.

Irländaren är extremt kaxig och självsäker. Han provocerar fram bråk på presskonferenser och invägningar. Han vill fightas hur mycket och hur ofta som helst. I morse skrev han historia när han plockade hem världsmästarbältet i lättvikt till sitt tidigare i fjädervikt. Den förste i organisationens historia som har två världsmästartitlar samtidigt.

Den som går upp en viktklass har ofta en nackdel i kroppsstorlek men McGregor såg överlägsen ut på alla sätt och vis från start. Rak i ryggen, fast blick på motståndaren och den precisa stenhårda vänstern laddad. Han skrev sin historia med att slå ut sin motståndare med kliniska träffar.

Hymlar inte med sitt värde

UFC är mästerligt på att marknadsföra sina stora stjärnor. Anderson Silva försvann, men då fanns redan Jon Jones att locka med. Han strulade till sitt liv och sin karriär men då hade Ronda Rousey tagit över stjärnglansen. Hon knockades och den kaxige McGregor slog och snackade sig till statusen som sportens och organisationens mest intressanta stjärna.

Fortfarande tjänar UFC-stjärnorna inte i närheten av vad världens största boxare drar in på sina största matcher men det närmar sig. Conor McGregor hymlar inte med att han är värd enorma summor för det intresse han skapar världen runt inte bara för sina egna matcher utan för UFC-galor överhuvudtaget.

Han har varit kung i New York i en dryg vecka då han åkt runt i den specialbyggda Rolls Royce han fick när han kom till Manhattan. Det har blivit en hel del shopping men lite av den enkle Dublinkillen finns fortfarande kvar.

– Ni skulle bara veta hur dyra affärer det finns i den här stan.