Har mycket att lära om press och förväntan

SPORTBLADET

FALUN. Efteråt letade alla förklaringar. Skidspelens galjonsfigur hade gjort platt figur och man ville veta varför.

Charlotte Kalla själv pratade om mördarbacken.

Andra, som Anna Hansson, pratade hellre om den mördande pressen.

Ibland är det skönt när en bild verkligen lever upp till sitt rykte om att säga mer än tusen ord. Ni ser på fotograf Wixtröms bild här vad vi alla såg när vi klev in i det lilla luggslitna pressrummet uppe på Lugnet i Falun. Vi såg det vi väntat oss: en svensk skidåkerska, omgiven av pressen. Och ändå var det inte alls vad vi förväntat oss, vad svenska Skidspelen hoppats på, vad publiken velat se.

Faluns drottning

Hon som skulle bli Faluns drottning, Charlotte Kalla, hade ju slutat på 20:e plats och kom inte ens till presskonferens. I stället var det Anna Hansson som satt skinande nöjd vid podiet efter sin fina femteplats. Dalatjejen pratade om glädjen i att köra på hemmaplan, om hur ”häftigt” det var när publiken ropade ”Heja Anna!”. Men hon pratade också om Charlotte Kalla. Förstås - det var ju Kalla alla ville prata om. Hon som inte blev dagens huvudperson, men ändå var det.

”Charlotte måste också få ha en dålig dag”, tyckte Hansson och visst måste hon det.

Det hjälpte inte att Falun bjöd på en sol som gav löften om vår och en storpublik som gav allt den hade för att heja fram svenskar och svenskor. Det syntes ganska tidigt att Svenska Skidspelens stora dragplåster inte var sitt starkaste jag.

Efteråt stod Kalla i den mixade zonen med skidorna mot axeln och om jag varit serietecknare hade jag ritat ett åskmoln som det blixtrade rejält om över hennes huvud. Kalla knaprade choklad och svarade på alla frågor, men blicken var någon annanstans. 20-åringen från Tärendö är ingen glad förlorare och det är bra och utmärkt. Lyckliga losers blir inga vinnare i längden.

Före tävlingen fnös Kalla smått åt den berömda Mördarbacken, kallade den ”lite överskattad”. Väl i mål konstaterade hon att hon tvärtom underskattat sin fiende och överskattat sin dagsform: ”Jag trodde att jag var i bra form, men kanske känner jag inte min kropp så väl”.

Jag tror att den största förklaringen till den bleka insatsen ligger där. Kalla är råämne till en hel butik av diamantsmycken, men det oslipade finns där ännu. Hon är ung, saknar rutin, har fortfarande mycket att lära om sin kropp, teknik, tävlande – och om press och förväntan.

Där finns nämligen med största sannolikhet den andra förklaringen till att det inte gick bättre. Kallas genombrott har varit enormt och smakar det så kostar det. Jag har inget till övers för idrottsmän som beklagar sig när de och deras idrott får uppmärksamhet (och det har Kalla inte heller gjort). Likväl är det givet att en så ung person blir påverkad av att köra på hemmaplan och av tjatet om den totala världscupen, särskilt som hon vill ställa upp för alla.

Har fått jobba i lugn och ro

”Hon är för snäll”, konstaterade Anna Hansson krasst, följt av ett stort skratt.

Sen blev hon allvarlig och pratade om hur skönt det varit att få jobba i lugn och ro, i skuggan av Charlotte. Hansson sa också att nu kanske det är hennes och andras tur att hjälpa Kalla. Jag tror att det är en klok tanke, särskilt efter att jag bläddrat i senaste numret av Ski & Board magazine. Kalla fyller sida efter sida efter sida. Tappade räkningen vid 17 av 20 sidor.

Det går fort, så fort, när karusellen snurrar igång. Då om någonsin är det viktigt att få hjälp med att för en stund våga skynda lite långsammare.

Den bästa garantin för att kunna hålla farten i längden.