Det bevisar hur känslig frågan med Ljungberg är...

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Är Fredrik Ljungberg svårare att peta än de andra?

En fråga som inte känns helt obefogad i nuläget.

Men i natt gjorde den Lars Lagerbäck riktigt upprörd.

Vilket bevisar precis hur känslig frågan är för honom.

Äntligen. Efter myspysiga dagar i Stenungsund som mest smakade sol, salt och semester, börjar det kännas som lite mer allvar.

Det berättar om inte annat förbundskapten Lagerbäcks lilla frispel i går kväll.

Jag stod där och hörde honom dundra mot oss och tänkte mest av allt: Äntligen. Nu känner man att det börjar bli allvar, det märks i den laddade luften att EM är nära. 

Att även frågan om huruvida Fredrik Ljungberg är mer svårpetad än övriga i blågult är extra laddad, det är tydligt.

Alla de dryga 21 000 som satt på ett försomrigt Ullevi kunde se att Christian Wilhelmsson och Sebastian Larsson visade bra form och klarade sig bra. Samtidigt plågas Ljungberg fortfarande av sitt revben och nu verkar det som om han missar även kommande match, mot Ukraina. 

I det läget är det inte märkligt att fråga om det verkligen är så givet att vår lagkapten ska spela från start.

Det är heller inte konstigt att Lagerbäck får frågan om han har svårare för att peta Ljungberg än många andra i laget. En lagkapten är alltid svår att plocka bort och få ifrågasätter vad en frisk Ljungberg i full form kan åstadkomma på planen. Lägg därtill hans erfarenhet, vilja och internationella pondus. Så visst är Ljungberg mycket svår att bänka. Därför är frågan helt relevant.

En oförskämd fråga...

Det tycker dock inte Lars Lagerbäck. Jag ställde den första gången och det var i n t e populärt. I ett slag mulnade Lagerbäck och när tv-Lundh sen insisterade och fortsatte att ställa samma fråga brakade det loss på allvar.

”Jag vet inte vad ni är ute efter mina vänner” och ”jag vet inte vad ni lever i för värld”, sa Lagerbäck för att avsluta med ett ”det är så jävla löjligt så det är sanslöst”.

Så dumma tyckte Lagerbäck att vi var när vi undrade om Ljungberg är given i blågult. Förbundskaptenen tyckte att frågan var oförskämd och menade att vi ifrågasatte om han gjorde sitt jobb. Det sistnämnda är helt korrekt, det är vad journalister gör. Vårt jobb är bland annat att ifrågasätta om makthavare gör sitt jobb. Gjorde vi inte det gjorde vi inte vårt jobb.

Före matchen var jag gäst hos Camp Sweden, bland fansen, de som är vårt landslags hjärta, själ och ryggrad.

Efteråt frågade flera av dem mig om jag trodde att det stämmer att Lagerbäck aldrig skulle peta Ljungberg och satsa på Chippen och Larsson på varsin kant.

Det här är alltså inte en fråga avsedd att ”skapa en konflikt”, som Lagerbäck sa. Det är helt enkelt bara en av flera relevanta frågor kring landslaget och den ställs även bland så kallat vanligt folk.

För assisterande förbundskapten Roland Andersson var den dessutom inte mer kontroversiell än att han svarade rakt upp och ner. Jag tycker hur som helst att det mest av allt var kul att Lagerbäck gick i gång. Det här är inget att göra för stor sak av, utan som sagt mest ett tecken på att EM-nerverna börjat pirra.

Diskussioner, även när de blir mer hetsiga, är alltid bra och Lagerbäck har all rätt i världen att säga vad han tycker. Precis som vi har all rätt i världen att ställa våra frågor. Inget maktspråk kan någonsin få oss att sluta med det.

Fick delvis svar på mina frågor

Mina egna frågor då, de som jag tog med mig till matchen, fick jag svar på dem?

Delvis.

Den viktigaste, om Tobias Linderoth klarar EM, får stå kvar på svarta tavlan ett tag till. Det är tydligt att även Lagerbäck själv inte vet hur man ska göra och att beslutet kommer att bli svårt. Vi var hur som helst många som gladdes med Linderoth när han gjorde sitt mål. Mycket mer finns inte att säga här, om den match som förväntades bli så händelselös men som ändå blev rätt händelserik till sist.