Briljanta och charmiga – nu kan Inter gå hela vägen i CL

SPORTBLADET

LUGANO. Intoccabile.

Orörbar.

Smaka på det ordet.

Vackert. Stort.

Så stor är Zlatan nu.

”Jag är ingen pirla”. Så sa José Mourinho på sin första presskonferens som ny tränare för Inter när han fick en massa ledande frågor som syftade till att avslöja hans planer kring laget . Pirla betyder ”dumskalle” och är ett typiskt Milano-uttyck. Den portugisiske stortränaren plockade många poäng, och en del skratt, när han sa så. Det gjorde han just för att han inte är någon pirla utan tvärtom oerhört medveten om vad han gör, in i minsta detalj. Ordvalet var högst medvetet.

Mourinho började läsa italienska redan innan han kom till Milano, för professor Gianluca Miraglia. Inget lämnas åt slumpen när det gäller ”The special one”.

Av samma skäl skulle Mourinho självklart aldrig vara så dum att han första dagen på nya jobbet krävde av president Massimo Moratti att lagets främste spelare just nu ska säljas. Alla som kan och förstår det minsta om livet i allmänhet och italiensk fotboll i synnerhet insåg snabbt att nyheten om att Mourinho så fort som möjligt ville göra sig av med Zlatan knappast var särskilt trovärdig.

Likväl har funderingarna funnits där, kring vad den på många sätt genialiske men också så egensinne portugisens ankomst till Inter innebär för Zlatan. De har hängt i luften lika envist som de spunnet socker-tjocka regnmolnen kring Luganos berg. Zlatan är för erfaren och säker för att låta sig störas av funderingar kring sin framtid under EM. Ändå blev jag på något vis glad när jag hörde vad Mourinho ska ha sagt, off the record, under sitt besök i Japan.

De kommer att falla för varandra

Det är bra för Zlatan och det är bra för Sverige att veta att han är ”helt orörbar”. Sen kanske det ändå blir så att han säljs, om pengarna blir tillräckligt stora eller något oförutsett sker – eller om han själv vill bort. I nuläget tyder dock inget på att Zlatan lämnar Inter och jag ser honom gärna där ett tag till. Det talas, rentav tjatas, mycket om Real Madrid, men jag hoppas att Zlatan blir kvar. Den heliga Madonnan ska veta att jag håller Roberto Mancini högt, men jag tror att Mourinho och Zlatan tillsammans kan åstadkomma ännu större saker.

Jag kan nästan inte bärga mig tills man får se och höra om det första mötet mellan de två som på så många sätt påminner om varandra: nästan alltid briljanta, ofta charmanta, ibland så arroganta. Det kommer att bli en intressant relation att följa. Mourinho har sagt att han uppskattar spelare som är en utmaning och jag tror att han och Zlatan kommer att finna varandra, falla för varandra. Därmed inte sagt att det inte kan bli en relation där det stormar av och till.

Då är det tryggt för Zlatan att veta hur uppskattad han är av Massimo Moratti. I mars i år träffade jag Moratti. Mannen som känt Inter-stjärnor ända sen han låg i vaggan kunde inte nog lovprisa vår store svensk. ”En av de största i Inter genom tiderna” och ”en underbar spelare och person som jag är stolt över att känna” var bara två av Morattis omdömen om Zlatan. Detta var ändå innan Ibra stegade in efter skadefrånvaron och i ösregnet över Parma räddade ligaguldet till Inter med sina två mål.

Kan ta ett steg till

Mourinho vet precis hur mycket Zlatan betyder för Moratti och som symbol för Inter. Att klubbens marknadsansvarige Marco Branca nu är på spaning i Spanien betyder bara att Zlatan kommer att få ännu bättre spelare runt sig kommande säsong. Visst finns alltid möjligheten att han till sist ändå hamnar i en klubb som Real Madrid. Men, som sagt, jag hoppas att ”drömmarnas man” som Zlatan kallades i Gazzettan dagen efter ligasegern, förblir svartblå ett tag till. Med Mourinho som tränare tror jag att Inter kan ta det steg som trots allt saknades under Mancini och nå hela vägen även i Champions League, det mål som Zlatan efter alla ligasegrar nu mest av allt suktar efter. Efter ett framgångsrikt EM förstås...

Mourinho den specielle och Zlatan den orörbare.

Vilket vinnande par de kan bli.