Bilder vi vill se

Ett landslag som vill mer

1 av 5
SPORTBLADET

LUGANO. Dagen efter.

Journalisterna helt utslagna.

Matchhjältarna trötta och belåtna.

Avbytarna hungriga och heta.

Men i mina ögon inte för heta.

Titta noga på bilderna här intill. De är en riktigt skön syn. Man skulle kunna luras tro att Andreas Bardells bilder speglar missämja i den svenska truppen. Inget kunde vara mer fel. Vad bilderna visar är ett Sverige som inte blev mätt efter segern mot Grekland, ett landslag som vill ha mer, mycket mer. Jag hade blivit betydligt mer bekymrad om jag sett småloja, nöjda och försiktiga spelare på träningen i går. 

Kim Källström gjorde en tuff, småful tackling på Markus Rosenberg som tände till. Om detta är ett tecken på något så är det enbart något positivt, nämligen hur gärna de två vill visa vad de kan, bevisa att de ska ha en plats i startelvan.

Bilderna visar att det var starka känslor, just där och just då mellan dessa två unga, brinnande ivriga spelare. Det var lika härligt att se Källströms explosiva vilja och humör på träningen i går som det var att efter matchen i förrgår kväll höra med vilken mognad och klokhet han tog petningen. Han har verkligen vuxit till sig på alla plan.

På samma sätt var det underbart att höra Markus Rosenberg efter träningen när han ombads kommentera bråket.

Med orden ”Det som händer på planen stannar på planen” (what happens in Vegas stays in Vegas) visade Rosenberg att han är på väg att ge rapptungan Micke Nilsson konkurrens. Så snyggt och så smart. Mer finns inte att säga om det tjafs som är vardagsmat i de stora klubbarna och som bara speglar en stark blågul laddning. 

Zlatan fokuserad och laddad

I övrigt var det en ovanligt sömnig dag på Cornadero med många hålögda journalister. Alla vaknade dock till för en stund när Zlatan höll presskonferens och sa mycket utan att egentligen säga något särskilt. Det var längesen jag såg honom så här fokuserad och laddad. 

Själva var vi allt annat än laddade efter vår åtta timmars bussresa från Salzburg till Lugano efter jobb till 03. Vi hann precis fram till träningen.

”Oj, tar det så lång tid med buss?”, var förbundskapten Roland Anderssons kommentar när jag efter matchen träffade honom fin i kostym och gladare än vad jag kan minnas att jag någonsin sett honom. 

Vi började bussresan hem med ett stopp på en bensinmack där vi köpte hela lagret med schnitzel-mackor. Simon inhandlade också en flaska vitt vin som vi drack ljummet i plastmuggar. Sen kollade vi i våra datorer, i något som heter ”page track”, morgondagens tidning som genierna på redaktionen där hemma skapat av våra texter och bilder. När vi studerat lönen för all vår möda utbringade Laul en skål framme i bussen: ”Skål för Sverige och skål för oss!”. Efter det var det tack och godnatt. Somliga sov dock bättre än andra. Laul och Miss Modin låg som döda på bussgolvet medan jag vred och vände mig i sätet och tankarna jagade varandra genom natten.

Jag tänkte en lång stund på att man äntligen fick lite EM-stämning i Salzburg. Under eftermiddagen före matchen fikade Petra och jag på stan och såg alla spelarfruarna trippa förbi i samlad tjusig tropp. Sen gick jag själv runt i den pepparkakshus-pampiga stan ett tag och kom inte många meter åt gången.

Överallt var det svenskar.

Först mötte jag Erik Haag och Henrik Schyffert, som förutom att vara två urbegåvade herrar har den goda smaken att bo i samma del av Bromma som jag. Sen kom fansen, från alla hörn av Sverige. I blågula lederhosen, peruker och smink. Svenska fans som ville snacka, höra vad jag tyckte om laguttagningen, vad jag trodde om matchen, få en kram eller ta en bild. Då mejlen ibland tenderar att ge en totalt skev bild av läsarna var det bara att njuta av att nu vara mitt ibland dem, nära, nära, utan den fega distans som mejl, bloggar och forum skapar. 

”Äta, vila, njuta”

Därför önskar jag så innerligt också att ni

vore här med mig nu, mitt i EM, alla ni fotbollspassionerade läsare.  Jag önskar att alla ni som knogar på hemma med jobb och vardag fick sitta vid min sida här invid poolkanten en stund, med Luganosjön blå och stilla framför mig och kvällshimlen djupblå och oändlig över mig. 

Lagerbäck talade i går om njutning. Jag frågade honom om hur spelarna ska hinna återhämta sig och han sa: ”De ska äta

och vila och njuta”.

Var sak har sin tid och svåra, stora Spanien väntar runt hörnet. Men i går ville jag bara följa Lagerbäcks uppmaning och flyta med på den sköna vågen av välbefinnande.

Bara sitta här och njuta, tänka på matchen och målen och se blyga sommarstjärnor tändas över bergen.