Zlatan lirar – men han håller inte för 90 minuter

SPORTBLADET

LUGANO. En, spelare, ett knä.

Oräkneliga frågor.

Så låt oss fokusera på den viktigaste.

Spelar Zlatan mot Ryssland?

Ja, det gör han.

Det var en dag för baksmälla i går, med fyra dryga timmar i bil till Lugano dit vi kom lagom för att se Sveriges reserver träna i tröstlöst ösregn. Lika bra då att vända allt detta ryggen och blicka framåt, mot Ryssland.

En fråga är viktigare än alla andra, det kunde vi se i skillnaden mellan Sveriges två halvlekar. Ett lag med Zlatan, ett helt annat lag utan honom. Så frågan inför matchen som avgör Sveriges fortsatta EM-öde lyder:kan han spela mot Ryssland?

Det är en fråga som går att dela upp i en massa delfrågor, ända in på neutron- och protonnivå. Alltihop kring Zlatan och hans knä blir lätt väldigt snårigt och svårbegripligt och tjatigt och abstrakt. Därför gör vi som i skolan, vi kör lite abc där jag försöker reda ut begreppen.

Handlar om hur mycket han tål

A. Är det här något nytt och överraskande? 

Inte alls. Ibland hatar man att få rätt men redan i februari skrev vi i Sportbladet om den luriga knäskadan som kunde hota EM. För tre och en halv vecka sen, då landslaget samlades i Stenungsund med hela EM framför sig, fick jag av kontakter i Inter veta att Zlatan definitivt inte skulle klara att spela alla tre gruppspelsmatcherna i nittio minuter. Något som blågults ledning då antingen inte visste om eller valde att mörka, av förståeliga skäl. 

B. Vad är fel med knät och vilka metoder hjälper? 

Det är egentligen de mest ointressanta frågorna. Jag struntar i om det är slemsäckar eller senor eller ondskefull voodoo som ger Zlatan besvär och om han botar dessa med akupunktur, hypnos eller alginpackningar. Det enda viktiga är ju konsekvenserna av skadan och att han blir bra.

C. Hur illa är det då med knät? 

Framför allt handlar det om smärta, hur mycket Zlatan kan uthärda. Han har ont. Inför matchen mot Spanien fick jag veta att han själv kände att knät knappast skulle hålla för match mot både Spanien och Ryssland. Samtidigt ville han spela och behövdes. Att Lagerbäck tog ut honom i halvtid var lika mycket strategi som ett akut behov – man var tvungen att inte bränna honom helt inför Ryssland.

D. Behöver knät opereras?

Frågan är egentligen rätt ovidkommande för EM och därmed för Sverige. Zlatan kommer att spela på så länge blågult är med och så länge han kan. Enligt de italienska källor jag pratat med i dag behövs dock ingen operation. Det Zlatan behöver är att vila knät. Så länge han spelar matcher kommer det inte att bli bra. I Inter tror man att vila och rehabilitering kommer att räcka för att få honom hel tills nästa säsong.

Inte regelbunden fotbollsträning

E. Finns det något annat som oroar?

En faktor som poängteras från italienskt håll är att Zlatan inte har orken för 90 minuter. Han har inte kört regelbunden fotbollsträning på tre månader nu och inga hela matcher heller. Bra gener och fantastisk fysik i all ära, karln är trots allt ändå mänsklig. Självklart känner han av det när han spelar, särskilt ju längre matchen går. 

F. Kan Inter påverka blågult?

Man har inga möjligheter alls att stoppa honom från landslagsspel rent formellt och skulle heller aldrig göra det. Däremot är det självklart att klubben är rädd om sin spelare som är så dyrbar, både bildligt och bokstavligt. Att chefsläkaren hör av sig till landslaget är inte bara av omsorg utan också ett sätt att markera, om än mycket finkänsligt och förtäckt. 

G. Kan Zlatan spela mot Ryssland? 

Ja, det kan han och det kommer han att göra om inte knät blir dramatiskt sämre. Han vill det innerligt och Sverige behöver det desperat. Hur han och knät sen mår i en eventuell kvartsfinal är en rätt plågsam fråga att ställa sig. Men en sak i taget. Nu fokuserar vi på att få Zlatan på fötter och ryssarna på knä.