Lagerbäck kom i alla fall med något nytt

SPORTBLADET

Seger till sist, mot Ungern.

Ändå slutade kvällen sådär. 

Lagerbäck sågades på nytt. 

Zlatan och gänget gick på nattklubb och såg uttråkade ut.

Och vi, vi körde på en katt.

Det är synd om människorna. Skrev en gång August Strindberg. Han glömde katterna. Men vi börjar med människorna. I detta fall Lars Lagerbäck. Med rätta ifrågasatt stundtals. Ofta vresig som en gammal vindpinad tall efter årtionden av stormande. Ibland dock också orättvist kritiserad. För vad är det som så många av oss vid såväl tangentborden som på läktarna och i tv-sofforna klagat på? Vad gnällde vi över redan efter VM  2006 och ännu mer efter EM? Jo, att Sverige är sönderläst, att alla kan vårt sätt att spela.

Har inte spelartyperna för 3-5-2

När då Lagerbäck och Roland Andersson efter EM sätter sig och tänker nytt, strävar efter förändring – då kritiseras de för det... Förstå mig rätt,  de är fotbollens makthavare som ska ifrågasättas.Det är också sant att vi hittills inte klarat 3-5-2 särskilt väl och att man, i alla fall oftast inte, ska förändra bara för förändrandets skull. Sen har vi väl inte heller spelartyperna för 3-5-2. Men en sak får man åtminstone i detta fall ge Lagerbäck och det är att han faktiskt kommit med något nytt.

En som inte säger sig bry sig om i fall vi spelar 4-4-2, 3-5-2 eller 9-1 är Zlatan ”jag bara går in och kör mitt spel” Ibrahimovic. Efter matchen drog han, Majstorovic och Mellberg till Café Opera. Alla fans uppskattar inte den utgången, men man får hoppas att de hade roligt. Det såg dock inte ut så direkt på bilderna från Cafét. En serie A-spelare sa en gång till mig:

”Hur kul tror du själv att det är att gå ut? Man kan inte dricka, inte röka, inte hångla. Alla tar bilder på en. Du får mycket snygga brudar visst, men vad är det för tjejer? Lycksökerskor som kör sina kiss and tell-grejer allihopa. Och så en massa knäppa killar som vill ha dina pengar eller är galna stalkers”. 

Tillspetsat, men inte helt osant. Vi får in många underhållande bilder till redaktionen då och då. Men, vilket jag är glad för, vi är inte The Sun.

Nej, vi är till och med så fina människor (hör den lätta klangen av ironi) att vi höll på att missa deadline efter Ungern-matchen eftersom vi körde på en katt på vägen från Råsunda till redaktionen. Vi ville inte bara lämna den där på vägen utan ringde polisen. Fotograf Bardell och Simon och jag väntade och väntade allt mer stressade medan klockan tickade och regnet stack oss med kalla små nålar.

Rätt vad det var kom förbundets informationschef Jonas Nystedt förbi. Han erbjöd sin hjälp, men vi väntade kvar på polisen.

Polis fixade katten

Den kom efter 40 minuter, en manlig och en kvinnlig, och de gjorde processen kort med katten. Våra kollegor hade hört på polisradion att poliserna tyckte att Bardell var en fjolla som inte kunde slå ihjäl katten själv... Nåväl, de ser betydligt värre saker i sitt arbete. Så man kan förstå dem med, poliserna.  Jag är ändå glad att vi inte bara övergav katten, trots att vi sen tvingades jobba med våra hjärtan bultande precis mot deadline.

FAKTA

....är jag galen i att shoppa höststövlar.

....fascineras jag över Olympiastadion i Helsingfors djuriska dragningskraft. Först den arga ugglan i fjol. Nu kaninerna som ätit på målnäten.

... tänker  jag på vår store Ronnie Peterson som gick bort för 30 år sen. Den 11 september, detta mörka datum. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/wegerup/article421390.ab.

... är Bosse Lundqvist en person som vi behöver i svensk toppfotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM