Nu väntar det sköna mötet med läsarna

SPORTBLADET

Hur fort går ett år?

Vad får man sagt på en rosa halvtimme?

Hur lång är en kultur-pick?

Några av alla frågor som väcks på Bokmässan.

Foto: FOTO: THOMAS JOHANSSON
Här hänger Jennifer och Simon i helgen.

Flödande höstsol över Göteborg, flödande ord och text dagtid på Svenska Mässan, flödande dryck och ego-prat kvällstid på hotell Park Avenue.

Jo, visst är det så, det är Bokmässa igen. Jag skriver det här i hotellobbyn med Simon Bank i soffan framför mig och det känns som vi inte lyft på våra bakar sen i?fjol, som det bara var en blinkning och ett ögonblick bort, september 2007 och det som var viktigt då. Samma saker: landslagssamling på gång, allsvensk guldstrid, ligastarter ute i Europa – men med delvis andra huvudrollsinnehavare och teman. 

Samma monter för Aftonbladet kultur, men i år gul och med ett tak av tidningar som fladdrar lätt i vinddraget från små fläktar. Vackert, med kolonial känsla.

Ska prata om OS i Peking

Där stod i går Simon och jag, och där står vi under helgen, och pratar om OS i Peking, vårt tema för den rosa halvtimmen detta år. I fjol pratade vi läsarkontakt, året dessförinnan sportjournalistik i olika länder.

OS i Peking är intressant att debattera då det var så många, och högljudda, diskussioner på förhand. Nu pratar vi om facit: hur blev det, hur var det, är vi nöjda, missnöjda? Vi berättar om hur vi blev filmade och fotograferade ute på jobb, om hur myndigheterna visste numren på våra hotellrum och om hur det gick när en kollega glömde sitt pass. Vi pratar om de sidor som inte gick att surfa på, om folks reaktioner när vi bedrev undersökande journalistik. Vi diskuterar vad som var bra, och vad som var dåligt.

Montern är vårt moderskepp

I?går var det uppvärmning, inför branschfolket. I dag och i helgen väntar allmänheten, det sköna mötet med läsarna. Hela mässan är en upplevelse i sig där vår monter är vårt moderskepp med mässans skönaste soffa där storheter som Jan Guillou väntar på sin tur att hålla föredrag medan en tant vid hans sida bara passar på att vila benen en stund.

Både ben och huvud mattas ju ut rejält efter en dags vandrande bland allt folk och bläddrande i alla böcker. Romaner, deckare, barnböcker. Facklitteratur om allt­ ifrån Fantomen och indiska gudar till chokladsnittar och spårvagnar. Så mycket att läsa – och så lite tid. Lägg därtill alla föreläsningar man skulle vilja höra på.

Sportläsare behöver inte heller gå hem besvikna, förutom vår rosa halvtimme kan man besöka flera montrar med litteratur om sport (men de förlagen får göra reklam för sig själva). 

Pick-mätning på Park

Kvälls- och nattetid släcks mässan så ner och kultureliten går ut och gör stan. Alla vägar bär dock till Park, det klassiska hotellet där det är tradition för författareliten att stå och mäta kulturell pick. Det är på samma gång charmigt och outhärdligt, allt beroende på vilket humör man själv är på. Det man kan vara säker på är i alla fall att det bara blir längre och längre redskap ju mer natten lider och desto tommare glasen blir?... Som freakshow betraktat är det hur som helst högst underhållningsvärde. 

De vettiga samtalen, de förs dock dagtid. Så jag säger som i fjol, välkomna till oss i vår monter så pratar vi sport, journalistik och allt vad ni vill! 

FAKTA

För övrigt...

...?är det bästa med hösten att krypa ner under en filt och läsa fotbolls­magasin. Senaste numret av S (till vänster) och Four Four Two bjuder mycket gott.

...?är även senaste Magasinet Fotboll intressant. Bra reportage om en domares vardag, bland annat. 

?...?missar jag inte KFF– Elfsborg på söndag.

?...?missar jag däremot derbyt i Milano. Knäppt eller ej, jag valde Bokmässan i?stället.