Mourinho tystade kritikerna

Foto: AP/LIVERANI
TRIUMFEN Mourinho visade vilka som skulle vara tysta efter Julio Cruz segermål mot Udinese.
SPORTBLADET

Ingen glädje hos Mourinho – bara vild triumf.

Hans blick och fingret för munnen sa allt:

Där fick ni alla så ni tiger!

”Vi är först i ligan. Vi är först i vår Champions League-grupp”.

José Mourinhos ord efter segern mot Udinese. Ändå var det hans gest och blick, efter Julio Cruz mål på övertid, som sa mest. Med fingret mot munnen, som för att visa att de skulle vara tysta, kritiserade Mourinho öppet sina kritiker. Hans beteende efter matchen talade mer om triumf än glädje och vittnade inte så lite om den press han känner.

”Jag får kritik vad jag än gör”, sa Mourinho när han förra helgen anklagades för att ha agerat ”nedlåtande” och ha givit ett handikappat barn ett mynt, som i själva verket var ett krucifix.

Sant är att den första förälskelsen mellan honom och Italiens fotbollstyckare är över. Kritiken kommer bara att stillas lätt av att Inter vann toppmötet med Udinese och åter -leder ligan. Milan fick bara vara herre på täppan en vecka, men skuggar tätt efter, liksom sex andra lag. Mellan Inter och ligaåttan Fiorentina skiljer bara fyra poäng.

En njutning med tät tabell

För publiken är det en njutning med en så tät tabell. För Inter och Mourinho är det pressande, även om The Special One, precis som hans favoritspelare Zlatan, brukar vara bra på att göra en grej av och växa med känslan ”jag/vi mot världen”.

Alla vill slå de regerande mästarna, Inter är inte längre det otursförföljda laget som väcker sympati även utanför de egna leden. Lagets svårigheter att göra mål i går var under het debatt i de italienska fotbollsprogrammen. Det var också Mourinhos uppförande efter målet och matchen. Den portugisiske stortränaren blev märkbart irriterad över de frågor han fick, inte minst då det blev frågor om jämförelserna med Roberto Mancini. Under intervjun i italienska SKY blev Mourinho arg. Under intervjun med RAI gick han helt sonika sin väg, mitt i.

Zlatan då? Jo, före matchen sa Udineses tränare Marino: ”Om jag kunde plocka bort en spelare så vore det Ibrahimovic. Han är en stor mästare. En spelare som han är välgörande för hela fotbollen”.

Och visst fick Marino delvis rätt; Zlatan skapade matchen igenom lägen åt sina lagkamrater och är genom sin blotta närvaro den som bär Inters anfall. Däremot har Zlatan de senaste tre veckorna, sen mästerstycket mot Roma, inte varit sitt allra mest självlysande jag. Något som på sätt och vis borde glädja Mourinho för när Zlatan lyckas lägga i sin överväxel igen får Inter en dimension till i sitt spel. Minst.

En som verkligen är på väg att hitta fornstora dagars form är Ronaldinho som gjorde mål för tredje matchen i rad för Milan. Espositos kvittering för Lecce, även den på övertid, gjorde ändå att Inter gick om Milan.

På Bentegodi mot Chievo fortsatte även Juventus att visa storform med seger med 2–0 och återigen mål av Del Piero. Sämre kan man fira sin 34:e födelsedag och 377:e match i serie A. Olof Mellberg spelade hela matchen och Albin Ekdal hela andra halvlek vilket borde tysta alla de som undrat vad våra Juve--svenskar gör i Italien.

Lär fortsätta försöka

Att tysta kritiker är dock aldrig lätt, kanske inte heller ens rätt. Mourinho lär dock fortsätta att försöka. Fingret mot munnen och hans blick sa så mycket:

”Ser ni nu, alla ni som snackar? Vi vann. Vi leder. Jag bytte ut Quaresma och satte in Cruz. Gjorde jag inte rätt kanske?”.

Det är onekligen svårt att säga emot honom.