Hovrättens fällande dom kan visa vägen

Bra beslut att bötfälla kränkningar på fotbollsplan

SPORTBLADET

Att säga ”negerjävel” på planen kan kosta 11 000 kronor.

Bra.

Men det borde kosta lika mycket att säga fitta och bögjävel.

Foto: STEFAN NOLERVIK, ÖP
Edirisa Serwadda polisanmälde en motspelare efter att ha blivit kallad ”negerjävel”.

Det har varit en process som pågått ända sen i juni 2007. Nu har Edirisa Serwadda äntligen fått rätt. Han kallades under en fotbollsmatch för ”negerjävel” av en motståndare.

Allt för vanligt förekommande men Serwadda tänkte inte finna sig att se kränkningar som något som ”hör till spelet” så han polisanmälde motspelaren.

Serwaddas kamp viktig

Tingsrätten friade denne helt med motiveringen att om man spelar match får man vara beredd på lite hårda ord och tuffa tag, det ingår i spelet. Den som ger sig in i leken får leken tåla. Även då det innebär att bli kallad ”neger­jävel”.

Serwadda överklagade dock och Hovrätten för Nedre Norrland har nu gett honom rätt. Motståndaren döms att betala 6?000 kronor i böter och 5?000 kronor i skadestånd.

Serwaddas kamp har varit viktig, eftersom den signalerar att vissa saker aldrig kan accepteras. Motståndaren insåg också att han gjort fel och kom fram under rättegången och bad om ursäkt.

Rasismen inom idrotten och inte minst fotbollen är vidrig med påhopp från såväl motspelare som ledare och fans som inför svarta spelare härmar apor från läktarna –  och därmed verkligen bekräftar att det är de själva som är aporna­... Hovrättens dom är därför viktig och kan bli vägledande i liknande fall.

Jag vet själv hur hetsig man kan bli när man spelar och har också sagt dumma saker. Det är dock skillnad på att säga ”jäkla kossa” och ”negerjävel”, även om jag inte försvarar det förstnämnda heller. 

Bögnojan beklämmande

Nu hoppas jag bara att kränkande uttalanden med fokus på sexism och homofobi också ska uppmärksammas och motarbetas allt mer intensivt inom sporten. Bögnojan inom herrfotbollen är, som jag skrivit förut, beklämmande och många är de som vittnar om alla bögskämt.

Det är också oerhört trist att tugget om att ”spela som fittor” och ”spela som kärringar” pågår ännu. Och att spelare ropar ”fitta” och ”hora” och ”kärring”  är förstås inte heller godtagbart.

Arbete på gräsplansnivå

Min pappa, som i 40 år tränat både flick- och pojklag, säger att han ofta genom åren blivit mörkrädd när han hör hur de manliga ledarna och andra pappar snackar med pojkar och unga killar i sina lag. Det borde vara självklart att det ska vara lika lite accepterat att uttala sig nedsättande om det andra könet eller homosexuella som att uttrycka sig rasistiskt. Det gäller naturligtvis även om en svart person skulle säga något nedsättande om en vit, även om det är mindre vanligt. 

Hovrätten skriver att ”enligt Hovrättens mening är det angrepp som riktats mot Edirisa Serwadda genom att förolämpa honom på grund av hans etniska ursprung helt främmande för spelets idé”. 

Samma sak ska förstås även gälla förolämpningar kring kön och sexuell läggning. Fotboll är den underbaraste av sporter.

Ännu underbarare blir den när alla sunkiga, unkna attityder rensats bort.

Ett arbete som bara kan göras av folket inom fotbollen, på gräsplansnivå.

FAKTA

För övrigt...

1. …hoppas jag att DC-demonstranhåller sitt löfte om icke-våld

2. …tror kag dock att det blir kravaller.

3. …lämhtar jag till min gamla hemstad rom där våren redan blommar.

4. …tror jag mer på Juve än på Inter och Roma i CL i vckan.