Förminskade brösten – blev en bättre spelare

SPORTBLADET

Gunilla Axén förminskade brösten för att bli en bättre spelare.

Barcelona värvade spelare för hundra miljoner kronor – på femton år.

På den allsvenska premiären kunde publiken för första gången spela på Oddset under match.

Heta nyheter i Fotbollmagasinet från 1988.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Gunilla Axén.

En bitterljuv nostalgitripp. Men även en nyttig tillbakablick på den fotboll vi hade för 21 år sen. Det fick jag mig när jag, under romanjobb, plöjde gamla tidningar. Att gå tillbaka och läsa sådana kan ofta vara väl så lärorikt och underhållande som att bläddra i historieböcker. Vardagsting som vad vi såg på tv, hur våra idoler såg ut och vad som stod på insändarsidorna berättar mycket om vårt samhälle.

Tog bort 1,3 kilo från brösten

För bara några dagar sen mejlade jag med en ledare inom damfotbollen som berättade om hur ännu en av de yngre spelarna (i en klubb på hög nivå) satt in silikonbröst. Det är ingen stor trend inom just idrotten (däremot i övrigt som bekant) men man ser det ändå allt oftare. Därför är reportaget om Gunilla Axèn i Fotbollmagasinet nr 1 1988, som numera heter Magasinet Fotboll, så intressant.

Alla kvinnor med stor byst vet att det är en nackdel när man idrottar. Axén, då stor profil i Gideonsberg och landslaget, berättar hur hon tog bort totalt 1,3 kilo från brösten och hur bra hon mådde efteråt och hur mycket lättare hon kände sig på plan:

”Det var ingen skönhetsoperation”.

Det är långt därifrån till Slitz omslag och jakt på sponsorer med hjälp av ”rätt utseende”.

Hysén nummer tio i Europa 1987

På samma sätt berättar ett reportage om Barcelona om en annan, förlorad värld. Barcelona kallas för ”ett grandiost misslyckande” då man lagt ut över hundra miljoner kronor på nyinköp de senaste femton åren. ”Ofattbara pengar” då. I dag lika mycket som stjärnor som Zlatan Ibrahimovic tjänar på ett år, bara från klubben. Sant är att pengars värde förändras över tid, att allt blivit dyrare, alla summor högre. Men få kunde nog ändå år 1988 föreställa sig att herrfotbollen skulle bli en sådan fullfjädrad miljardindustri där pengar styr i princip allt.

Fotbollmagasinet presenterar också en topplista på Europas tio bästa 1987 med Ruud Gullit i topp. Han finns också med på fint idolporträtt. På tionde plats kommer Glenn Hysén, Fiorentina. Värt att tänka på för de som då han är kommentator dömer ut hans kunskaper...

Samme Hysén, med fluffig kalufs i behåll, syns också en annons längre bak, för Göteborg Cup 88. Flickor födda 1972 (som jag) kunde vara med, men mitt lag, IF Böljan, valde Lindome Cup det året istället.

”Mobila dataterminaler”

Apropå Göteborg så finns också en viss tränare, en ung, smärt Stefan Rehn, med på bild i en artikel om landslagsdebutanternas målvanor. Rehn gjorde mål i debuten mot det DDR som två år senare skulle upphöra att existera.

En stor nyhet inför den allsvenska premiären för 21 år sen var också att publiken skulle kunna börja spela på sina lag under match, tack vare ”mobila dataterminaler”. Tänk att inte behöva gå in till tobakshandlaren!

”Det kan till och med bli spel i halvtid”, lovade Tipstjänst Agne Modén. Stort.

Som sagt. En annan tid, ett annat liv, en annan fotboll.

FAKTA

För övrigt:

... längtar jag tills Formel 1 drar i gång igen snart.

... gläds jag åt att Shaaban är på väg tillbaka.

... åker jag till Portugal på måndag.

... är de nya kraven på fotbollsdamerna precis vad som behövs.

ARTIKELN HANDLAR OM