Skräcken syns i deras ansikten

SPORTBLADET

PORTO. Ronaldo och Deco.

Sammanbitna och allvarliga.

Svensson och Nilsson.

Skrattande och glada.

Tydligare än så kan bilden av pressen på Portugal inte skildras.

Den pressen måste Sverige försöka utnyttja i kväll.

STELA MINER Ronaldo och Deco var sammanbitna.

Vinna eller försvinna. Det är vad som gäller för Portugal nu. Förbundskapten Queiroz sa visserligen i går att många matcher återstår och satte upp alla de vanliga ”om” och ”men” som finns. Men bakom de stiliga anletsdragen skymtade rädslan. En förlust och Portugal är i praktiken borta ur leken - och han själv löper stor risk att också ha lekt färdigt på det här jobbet.

”Jag har levt med press på mig inför matcher under trettio år, det är inget som stör mig”, sa Queiroz.

Alla de portugisiska spelare, från Nani till Alves, som jag pratat med under veckan som gått har också velat försäkra en om att det bara är stimulerande och kul att känna trycket och pressen. Men ord berättar en sak, ansikten och stämningar en annan.

Därför har det varit så intressant att slå följe med Portugal denna vecka. De första dagarna i lägret

i Praia d’El Rey, på den pinjeträdskantade planen var det sol, lek och leenden. Ronaldo skrev autografer och lattjade, Queiroz gick runt och myste och småpratade med alla, Pepe dominerade

i fotbollstennisen. Allvaret fanns där

redan men det var tydligt att det fort-

farande bara var där som en tanke hos spelarna, inte som en känsla i magen och ett darr i nerverna.

Bara vinst duger

I går, på Dragao-stadion i Porto, var det helt annorlunda. Där, inunder de stora läktarnas mäktiga skugga, gick inte allvaret att skjuta ifrån sig länge. Bilden av tabellen i grupp 1 ,där Portugal spelat en match mer än Sverige och hittills tappat sju poäng, seglade upp som ett orosmoln över de stora stjärnor som vet att alla väntar sig att de vinner i kväll. Inte ens oavgjort, bara vinst, duger. Och Pepe, Maniche, Deco (om han spelar) och de andra stjärnorna i all ära; den som verkligen måste prestera ännu mer för sitt land är Cristiano Ronaldo. Vald till nummer ett i världen och i kväll med hela Portugals förväntningar och kvar på sina axlar.

De kraven syntes i går i hans ansikte, hördes i hans röst när han vid podiet på presskonferensen talade den segervisses språk men, tycktes det, lika mycket för att övertyga sig själv som de svenska motståndare han vill skrämma. Med pojkaktigt bakvänd vit keps men sammanbitet ansikte sa han:

”Sverige är rädda” och sant är att svenskarna vet att det blir en svår, svår uppgift i kväll.

På gott humör

Men de som är räddast är ändå portugiserna. De har mest att förlora, de vet att de måste gå fram, göra mål, prestera och samtidigt klara av att inte riskera för mycket bakåt. Och då må ha ”fantastiska spelare” som Ronaldo sa medan Deco stumt nickade bifall. Men klarar Sverige bara att hålla emot, att spela discipilinerat och inte brista i koncentration för ens ett ögonblick så kommer dessa fantastiska spelare, som så länge haft problem med att hitta motståndarnas mål i landskamper, att bli stressade.

”Vi ska ju spela fotboll och ha kul”, sa Anders Svensson samtidigt som han i går hällde upp en kopp kaffe åt mig.

Det var efter den presskonferens där han och Micke Nilsson hållit hov och bjudit på sig själva med mycket självdistans och ännu mer gott humör. Skillnaden mot världsstjärnorna Deco och Ronaldo kunde inte ha varit tydligare.

Det är mycket möjligt att portugiserna i kväll kommer att sudda, sudda bort alla Sveriges glada miner. Men jag hoppas att man kan ta med sig den goda stämningen ut på planen och använda den på rätt sätt mot de pressade portugiserna.

Då, bara då, kan det bli vi som skrämmer dem istället.

ARTIKELN HANDLAR OM