Wegerup: Minutiös koll kan i den bästa av världar ta oss långt i EM

SPORTBLADET

ISTANBUL. Det är de små detaljerna som gör det.

Efter fyra raka mästerskap vet Lagerbäck & Co det bättre än de flesta.

Redan i dag finslipas EM-planen där inget, absolut inget, lämnas åt slumpen.

På mitt hotellrum i Istanbul blev jag i går påmind om hur viktiga de små detaljerna är, om hur lätt man blir störd i sitt arbete, bara en enda sak klickar. Efter en frukost på färsk frukt följt av en en solig svensk förmiddagsträning mulnade humöret när vi kom tillbaka till vårt sobra hotell. Flott eller ej, det trådlösa nätverket låg nere och ingen kunde jobba på flera timmar. Medan jag funderade på vad ”lös det här nu, annars jävlar” heter på turkiska tänkte jag på att samma sak gäller för det svenska landslaget, inför och under EM: inget får gå fel.

Minsta lilla tuva kan stjälpa det svenska lasset och därför är landslagsledningens planeringsmöten under dagen i dag på sitt sätt lika viktiga som matchen mot Turkiet i kväll. Att Sverige är i sitt femte raka mästerskap innebär att man besitter en stor erfarenhet och kunskap om hur man bor, äter, tränar och laddar bäst, hur man undviker skador, magsjuka och hotelldöden samt hur man hanterar fans, medier, krav och kriser.

Den erfarenheten parat med spelare i toppform, medvind för oss och motvind för motståndarna kan i den bästa av världar ta oss långt i EM.

Resa senast möjligt – rätt

Många faktorer är utom förbundskaptenernas kontroll. Just därför är det extra viktigt att man har minutiös koll på det man kan bemästra.

Nytt inför detta mästerskap är att Sverige reser ner så sent som möjligt och jag tycker att det är rätt tänkt. Det är bättre att ladda länge på hemmaplan. Det är klokt att inte slänga sig på ett plan efter den sista träningsmatchen utan i stället bli kvar hemmavid med bästa tänkbara rehab om någon – herren förbjude – skulle skada sig.

Lika rätt är det att försöka lägga ännu mer fokus på varje enskild spelares behov. Där tror jag att mycket kan göras, just kring de små detaljerna.

Manchini föredrar Varberg

Att lägga uppladdningslägret på västkusten är också klokt och det säger jag inte bara för att jag är part i målet, uppvuxen i Falkenberg som jag är.

Ser man till var några av världens främsta klubbar de senaste åren valt att lägga sin träningsläger när de kommit till Sverige så är det just på västkusten.

Inter, Manchester City, Lazio, Benfica och Blackburn är några av de klubbar som laddat upp där. Samtliga storklubbar har uppskattat kombinationen av bra hotell och anläggningar, lagom stora städer med ett hyfsat utbud av förströelse, men med lite trafik och närhet till både E6:an och flyget. Jag har själv varit med då både Inter och Lazio gästade Varberg, ”det bästa stället av alla för uppladdning”, som Inters stjärntränare Roberto Mancini sa till mig.

Oavsett om det blir Strandbaden i min gamla hemstad, Kusthotellet i Varberg eller Stenungsbaden i Bohuslän så är det alla utmärkta ställen. Visserligen tyckte Benficas ledning en gång att Strandbadens rum med utsikt mot stranden, med alla sina bikini-tjejer, skulle distrahera spelarna. Men jag är tämligen säker på att just den biten inte blir något problem för blågult ...

Roliga saker att titta på finns ju överallt, även här i Istanbul. Som när Kennedy i går fick skriva autograf åt en kille i gul tröja med namnet ”Lincoln” på ryggen.

Subtil vardagshumor. Bättre än så blir det inte.