Wegerup: Han passar i Milan

Det känns som den mest trovärdiga lösningen för Zlatan

SPORTBLADET

Zlatan till Milan.

Är det troligt?

Kanske.

Är det möjligt?

Ja, absolut.

Om Gud Fader, Gudfadern, Berlusconi vill.

Foto: Foto: AP
nära flytt Ryktena kring Zlatan Ibrahimovic har varit många, och nu uppger spanska El Mundo Deportivo att Zlatan själv vill till Milan.

En svala gör ingen sommar. Men en massa transferrykten om Zlatan Ibrahimovic gör det definitivt.

En titt i mitt arkiv i mejlboxen visar dock att jag redan i april i år mejlade mina chefer om att Raiola uppgavs ha pratat löst med Milan om Zlatan, känt storklubben på pulsen och fått positiv respons. Då kände jag att uppgifterna var spännande men för vaga för att man skulle publicera. Det kan jag ångra nu.

Men det är alltid lätt att vara efterklok. Och Zlatan kan givetvis bli kvar i Barcelona.

De italienska uppgiftslämnarna säger dock att ”Ibra” saknar den roll han hade

i Italien där han med tiden inte bara var störst i sin klubb utan blev hela serie A:s stora fixstjärna. Så är det inte i Spanien.

I Italien kunde Zlatan också uppföra sig som han ville, köra sitt eget race, flyta ovanpå, styra de flesta och det mesta. Det enda som räknas där är att vinna och leverera, sådan är kulturen, på gott och på ont. Redan från starten i mäktiga Juventus 2004 passade Zlatan in i den italienska miljön, såväl på som utanför planen.

”Har redan spelat i Juve och Inter”

Varför då Milan?

Han har redan spelat

i Juve och Inter. Milan är då det självklara valet. Zlatan uppges också, enligt vissa källor, tycka om tanken på att gå till Inters ärkerival.

Skulle då Milan vilja ha Zlatan?

Ja. Han blir 29 år i höst

och han är inte helt lätt att handskas med. Men de italienska fotbollsexperter jag pratade med

i går kväll är alla ense om

att klubben skulle se honom som en stor förstärkning.

Har Milan råd att få loss Zlatan?

En bytesaffär är en lösning som inte är otrolig. Och om Zlatan fortsätter att, som under delar av vårsäsongen, sitta lite fel

i Barcelonas fotbollsskor är det bättre att sälja/byta honom innan det blir skoskav

i laget – trots de enorma pengar man köpte honom för. Zlatan är inte en spelare som spelar andrafiol med glatt humör.

Har inte råd med lönen

Har Milan råd med Zlatans lön?

Nej. Det är inte många klubbar som kan och/eller vill betala så mycket. Däri ligger stötestenen. Enligt Milan-experterna på Gazzetta dello Sport och italienska SKY skulle Zlatan kunna få en lön på runt 50 miljoner kronor per säsong – en halvering av lönen han har nu.

Skulle då Zlatan vara beredd att sänka sin lön?

Det vet bara han själv. Men klart är att han vill spela och dominera. Även med tanke på sin ålder och förmögenhet borde detta ha högre prio än att tjäna maximalt.

Men är inte Milan längre en rik klubb?

Milans ägare Silvio Berlusconi är enligt tidskriften Forbes lista världens 74:e rikaste man och tredje rikast i Italien. Bara under 2008 tjänade Berlusconi 223 miljoner kronor och han har en förmögenhet på 64 miljarder kronor. Så nog finns pengarna.

Så vad är problemet?

Berlusconi har sagt att Milan måste stå på egna ben. Han vill inte vräka in pengar som förr. I sin roll som premiärminister, och som ledare för ett land med en ansträngd ekonomi, har han också svårt att börja ösa pengar över Milan just nu.

Samtidigt har Berlusconi lovat att det ska komma ”en stor värvning” och han har också uttryckt förtjusning över Zlatan, både som spelare och typ.

I motsats till många klubbar kan Milan ha råd med Zlatan vilken dag som helst – om Berlusconi vill det.

Därför är Milan ett av de mest trovärdiga klubbalternativ som nu nämns

– om Zlatan går med på sänkt lön.