En magisk match

Wegerup: De som gnäller på att serie A är trist såg förhoppningsvis det här

SPORTBLADET

NEAPEL. ”De magiska nätterna återvänder till San Paolo”.

En rubrik i en italiensk tidning häromdagen. Notti magiche.

I går var jag lycklig nog att få vara plats. Mitt i en magisk match, en magisk natt.

Foto: afp
Hård kamp i en bra match.

Napolis spelare är trötta och urladdade.

Så sa den neapolitanske kollegan Mimmo till mig före matchen. Han brukar ha koll men inte den här kvällen. Inte den här kvällen.

Ni såg ju själva, ni som var välsignade nog att vara på plats liksom jag, eller ni som hade gjort rätt tv-val i går kväll. Jag vill gärna tro att ni hela vägen till oktoberruggiga Sverige nåddes av kraften i den här matchen, kunde njuta den så som vi njöt den här, skakades om av den, uppfylldes av den.

En match dit Napolis spelare inte alls kom trötta, varken mentalt eller fysiskt, efter stormötet med Liverpool förra veckan. De ljusblå kom så laddade att de kunde försett hela södra Italien med elektricitet. Från läktarna fyllde den magiska publiken på med innerlig urkraft, outtröttlig, ända in i det sista.

Som i en stenhård omfamning

Som att sitta mitt i en uppslukande, stenhård omfamning i 90 minuter. Så kändes det att vara på San Paolo i går. Regnet föll envist över planen men luften var varm och stämningen liksom ångande. Nära 50 000 personer var på plats och man pratar om stora tider, gamla tider – och nya tider.

Redan på väg mot arenan kändes stämingen i luften, som en enda vibrerande puls av 50 000 hjärtslag förenade i ett medan vi sicksackade oss fram genom myllret av människor, kaoset av bilar, förbi vespaförare med dödsförakt och till den eviga kören av tutor.

De som gnäller på att serie A är trist tittade förhoppningsvis i går kväll – och fick äta upp sina ord med besked.

Om man fått lov att komponera en Dagens Lyxbuffé på serie A-menyn med alla tänkbara delikatesser kunde den inte varit mer välsmakande. Inramningen med den slitna och likväl så märkvärdigt vackra San Paolo. Denna publik som öste ut sin passion som ett mäktigt energifält över planen. Känslor i överflöd även bland spelarna.

Tre mål. Ett böljande, sjudande, lågande spel. Oddos och Robinhos samspel som gav 1–0. Zlatans rakblads-precisa, urstarka nick på ännu en framspelning från Oddo, som gav 2–0. Napolis Lavezzi som med sitt mål till sist fick belöningen för allt slit, för alla lägen då han varit så nära.

Cavani och Hamsik som gång på gång satte Milan under press. De rödsvarta som lyckades behålla sin ledning på det sätt som bara de största lagen gör i sådana stormande slutskeden av en match och dessutom på bortaplan. Därmed vann Milan en viktig seger, för tabelläget men framför allt för ron och tron inför de stormöten som nu väntar. På lördag kväll är det Zlatans första italienska klubb, Juventus, som väntar och på tisdag om en vecka Real Madrid.

Zlatan – och Milan – kan andas ut

För ”Ibra” blev det en bra uppladdning, en god måndag på jobbet. En mäktig nick som tryggade Milans seger. En match som inte var bländande men som i de flesta italienska tidningar i dag ger honom 6, 6,5 och 7 i betyg.

Och sen – dagens andra goda nyhet för Ibra – det blev hemfärd med laget direkt, det blir inget domstolsförhör dag.

Zlatan – och hela Milan – andas ut. För även om Milans nya stora profil inte är misstänkt för något vore domstolsförhör inte den optimala uppladdningen inför det som väntar.

Nu kunde Zlatan tillsammans med Milan lyfta med tre poäng i det rödsvarta bagaget.

Allt medan Napoli gick till sängs som förlorare. Men publiken applåderade ändå när allt var över, länge och innerligt. Applåderade tillsammans una notte magica. En magisk natt på San Paolo.

Tre senaste Zlatan–klippen

ARTIKELN HANDLAR OM