Milans värsta motståndare är Mourinho

Wegerup: Allegri måste få fram det sanna Milan

Foto: scanpix
SPORTBLADET

MILANO. Fotbollen kan vara en lögnare.

Så sa Max Allegri i går och hans blick var på något sätt vädjande.

Tid då att visa oss om det finns ett annat Milan, ett sannare Milan.

Hög tid.

Man ska inte jämföra. Men vi människor älskar ju att göra det. Inte minst vi journalister. Därför kom förstås också i går frågan om Cristiano Ronaldo versus Zlatan Ibrahimovic, om det är ”en match i matchen”.

Zlatan svarade lugnt, och såg fullständigt uppriktig ut när han sa: ”Jag ser det inte så. Han gör sitt jobb och jag gör mitt”.

Inför den här matchen är det dessutom egentligen inte meningsfullt att jämföra. Real Madrid känns starkt och lugnt medan Milan fortfarande letar och trevar och varvar högt med lågt. På samma sätt har Cristiano Ronaldo hittills presterat långt mer än Zlatan i avgörande Champions League-matcher.

Oerhörd respekt för ”Mou”

Och, inte minst, José Mourinho är en tränare på en helt annan nivå än Max Allegri.

Milans tränare satt där på Milanello, framme vid podiet, sida vid sida med Zlatan, båda i bländvita träningsoveraller. Allegri såg på oss som om han sökte stöd och sa att ”fotbollen kan vara en lögnare”.

En sådan kontrast mot lille, store Mourinho som tågade in i San Siros VIP-rum några timmar senare, intog sin plats på det där självklara sättet som är hans signum och sen började hålla sina utläggningar.

Milans värsta motståndare i kväll är ”Mou” mer än någon. Det är fascinerande att se vilken respekt han väcker här, för att inte säga fruktan.

Det sa ganska mycket när Sergio Ramos tog plats på podiet efter Mourinho och 70 procent av journalisterna gick.

Ramos log bara och sa:

”Vår tränare är en stjärna och det är rätt skönt för oss, det tar bort mycket av pressen på oss spelare”.

Så är inte fallet i Milan, där en hel del av pressen i stället ligger på Zlatan. Ändå utstrålade han lugn i går, tog sig till och med tid att svara på frågor om MFF när jag fick tag i honom på vägen ut.

Samtidigt har även Zlatan mycket att bevisa i kväll.

Ett pressat Milan

Frågan är då med vem han gör det bäst, med Pato eller Pippo Inzaghi? Enligt de uppgifter jag har i skrivande stund blir det brassen som startar. Genom kontakter vet jag att Inzaghi följde Zlatans presskonferens på Milan Channel och så fort den var slut hörde han av sig till folk för att höra hur de analyserat det Zlatan sade, gick det inte att ana att Ibra vill spela med Pippo?

Mourinho gav även senare Inzaghi sitt stöd, och spädde därmed indirekt på kritiken mot Allegri när han sa: ”Inzaghi? Om han spelar blir det svårare”. Helt klart är att Milan är pressat. Att flera tidningar i söndags hade rubrikerna ”Bunga bunga Juve”, där man hånade Milans president Berlusconi för hans senaste sexhärva, har stört klubben.

Bakom kulisserna har flera samtal till tidningar förekommit och helt klart är att inledningen på säsongen inte blivit den rödsvarta triumf somliga drömde om då Berlusconi köpte Zlatan och Robinho.

Milan har sitt lägsta målsnitt på tio år hittills och Zlatan sa flera gånger att man måste hitta ”balansen” i laget.

Balansen finns i Real

Helt klart är att Real Madrid går ut på San Siro som ett lag betydligt mer i balans. Kanske är det till sist till Mourinhos ord Milan får sätta sitt hopp:

”Lag som Milan förlorar sällan två matcher i rad”, säger Mou.

Men det gäller för det gamla Milan, det stora Milan, inte det Milan vi sett hittills i höst. Återstår att se om det finns där i kväll, om Allegri kan få fram det, det sanna Milan.

Annars lär det bli Mourinho som än en gång lämnar Milano som vinnare.

ARTIKELN HANDLAR OM