Wegerup: Fansens hjärtan blödde – men Zlatan och Milan ser framåt

SPORTBLADET

LONDON. I natt blödde rödsvarta hjärtan. Men jag tror Milans supportrar lider mest.

Zlatan var i natt mer resignerad än besviken.

En känsla som rätt bra kännetecknade hela Milan.

Han stod där helt ensam, utanför White Hart Lane. Milan-tifoson som inte verkade veta vart han skulle gå, fastfrusen på trottoaren, stelnad i sin besvikelse.

En kort man med den rödsvarta halsduken tätt svept om sig, som ett skydd mot den råa London-luften. Liksom vilsen bland Fish & Chips- och kebab-butikerna, döv för Tottenham-fansens sång, fången i sina svåra känslor.

Blickar framåt – dubbeln ska vinnas

En liten stund tidigare hade jag stått med Zlatan i mixade zonen, sett och hört vice president Adriano Galliani och flera spelare prata. Alla samlade, alla lugna.

Presschef Giuseppe Sapienza kostade till och med på sig ett skämt – och även om ingen i Milan var på glatt humör tror jag att alla fans i natt led mest. Helt enkelt därför att de som jobbar med laget varje dag hade väntat sig att det skulle bli svårt efter hemmaförlusten. Samt för att klubben har sitt ”Progetto Milan” – och projektet fortsätter enligt plan.

”Vi dominerar hela matchen men gör inte mål”.

Så sammanfattade Zlatan förlusten och alla tycktes dela hans åsikt, även Galliani.

”Jag har inget att klaga på, inget som skulle gjorts annorlunda”, sa vice presidenten.

Han, precis som Zlatan, verkar redan blicka framåt, vidare, mot Milans nu två återstående mål.

Det första målet är det självklara: att vinna ligan och gärna italienska cupen som grädde på moset. Scudetton är nu närmast ett måste, Silvio Berlusconi vill se resultat – också för att betala för de stora värvningar som väntas i sommar.

Om nåt år ska man vara på toppnivå

Zlatan skrattade insiktsfullt när jag frågade honom om spelarköpen, nickade mot Galliani och sa: ”Du får fråga bossen här intill”.

”Ibra” vet att det vankas nya juveler när marknaden öppnar, han vet att Milans mål nummer två, efter ligaseger, är det stora målet, det övergripande: projektet att inom något år vara på absolut toppnivå igen.

Då ska man också på allvar vara med och slåss om Champions League-titeln.

Jag sa till Zlatan att det redan spekuleras i vart han ska gå nu för att vinna Champions och han svarade att han går ingenstans, han litar på Milans löften och vill vara med om att infria dem.

Zlatans insats då, kritiken som nu återkommer, den om hans blekhet i Europa-spelet? Säg så här: en italiensk kollega sände mig i halvtid ett sms med orden ”Ibra är en kanin, han gömmer sig”.

Men det är talande att Zlatan i natt i italiensk tv försvarades av Milan-experten Carlo Pellegatti som sa att ”Ibra är mycket trött”.

På söndag ska blåstället på igen

Sådan är Zlatans ställning i Milan numera. Alla vet att han bär laget, att han är den främsta anledningen till att man nu leder serie A. Därför finns det många som är beredda att genast komma med socker och plåster när ”Ibra” får sur kritik och nålstick.

För Milan gäller nu bara att försöka ladda om till bottenlaget Bari på söndag förmiddag. Vardag på jobbet.

Drömmen om Europa-scenen, den lämnade Milan bakom sig för den här gången när man flög hem mot Milano i natt.