”Ibra” var bäst på planen – perfekt inför superderbyt

SPORTBLADET

MILANO. Milan behövde det.

Zlatan behövde det ännu mer.

Att få en match där han gjorde mer än bara godkänt ifrån sig.

Om klyschan ursäktas: detta var bästa tänkbara uppladdning inför derbyt.

Inte en minut för tidigt, utan precis i tid. Tid för att tysta kritikerna, lyfta Milan till serieledning och ge självkänsla inför derbyt.

En liten stund tidigare hade jag sagt till mina svenska kollegor på pressläktaren att Zlatan verkligen skulle behöva göra en bra match. Inte för att han varit direkt dålig på sistone. Men han har inte heller varit sitt bästa jag och det tror jag inte att Zlatan själv tycker heller. Han är ofta sin egen hårdaste kritiker. ”Grande Ibra” har varvat högt med lågt, blandat missade frilägen med målgivande passningar. Betygen i italienska medier har varit godkända men inte mer.

En blek första halvlek

I går kväll stod jag sent i det luggslitna pressrummet på San Siro och pratade med Gazzetta dello Sports Milan-chef Alessandra Bocci som sa att hon satt omdömet ”bäst på plan” om Zlatan.

”Men i första halvleken var han verkligen inte bra”, konstaterade Bocci krasst.

Och nej, det var en tämligen vek och blek första halvlek från Zlatans sida. Överhuvudtaget känns de här matcherna mellan stormötena lite som något som bara ska klaras av. Vi satt där på pressläktaren och kände Milano-kylan greppa oss med sina kalla, fuktiga fingrar. San Siro med 39 000 på plats som gav en mer tom än full känsla.

Så ska en straff slås

Även Milans spelare verkade tycka att

Palermo hemma mest var en kväll på jobbet, inte mer. När Pato gjort sitt mål gick man långsamt ner i varv och se där, rätt vad det var hade de rödsvarta släppt in ännu ett sådant där alltför simpelt mål.

Sen kom då straffen och den var så perfekt slagen att den skulle platsa i vilken instruktions-dvd som helst.

Zlatan kom igång och på 3–1 gjorde han sen den typ av soloräd som jag skulle önska att han gjorde lite oftare, som han gjorde mer förr om åren. Robinho fick sitt namn på målet men det bar Zlatans signatur, hela vägen.

Mot Inter vill Zlatan briljera

Efteråt ville matchvinnaren inte prata med någon, han såg ut som han hade bråttom.

I skrivande stund lyssnar jag (titta är svårt, slänger dit ett getöga ibland) på fotbollsprogrammet Contro Campo på tv och där fortsätter lovprisandet av Zlatan.

Experterna i studion konstaterar liksom undertecknad att Milan behöver sin Ibra i slag, behöver hans mål, hans spelsinne, hans utstrålning -och den respekt han väcker hos motståndarna.

På söndag heter motståndarna som bekant Inter, den klubb som var Zlatans i tre år. När de stora ljusen tänds på San Siro på söndag kväll kommer Zlatan att få veta att han lever. För att sammanfatta det kort.

Och visst, han är van vid den typen av matcher. Men han kommer inte att vara oberörd, han kommer att vilja prestera och leverera och dominera och briljera. Lita på det.

”Tabellen ser bra ut”

I derbyn gäller inga vanliga regler, se bara på hur det gick mellan Lazio och Roma i söndags. Men oavsett allt annat så fick Milan och Zlatan laddning och lugn av den här segern.

Som en av de pressansvariga i Milan sa, när han efter matchen delade ut nytryckta, ännu varma resultatlistor där även serietabellen fanns med: ”Det där ser bra ut, väldigt bra”.

ARTIKELN HANDLAR OM