Wegerup: Zlatan bär Milan – och det är så han vill ha det

1 av 10 | Foto: REUTERS
SPORTBLADET

MILANO. Ordningen är återställd.

Zlatan Ibrahimovic är på nytt i den ställning han vill vara.

Han bär sitt lag, han avgör matcherna, han är den alla vill prata med, han är den alla pratar om.

Bara så kan Zlatan leva ut sin fulla potential.

Det regnade glaciärvatten över San Siro går kväll. Höstrusket har intagit Milano – och Zlatan har intagit Milan och återerövrat fotbolls-Italien.

”Grande Ibra! Vi har pratat om honom i hela programmet!”, ropade programledaren Marco Foroni som ringde mig i natt efter att Medaiset Premiums sändning kring fotbollen var slut.

Därför, för att Zlatan åter är tillbaka på tronen, tror jag också att alla inser att Zlatan inte för ett ögonblick längtar tillbaka till Barcelona, inte för alla sol och värme i världen.

För Zlatan räknas en enda sak framför alla andra och det är att vara bäst. Det är hans drivkraft, det har tagit honom hela vägen dit han är i dag - och det kan ta honom ännu längre. I natt fick han på nytt frågor om den internationella Guldbollen och även om Zlatan pratade bort frågorna var det intressant att höra dem ställas igen.

Återvunnit förlorad respekt

Därför att, oavsett om ”Ibra” kan vinna den i framtiden eller ej, så är det viktiga att Zlatan på de två och en halv månad han varit i Milan återvunnit förlorad respekt och terräng efter det misslyckande Barcelona till sist blev. Zlatan har i Milan också återfunnit sin egen glädje kring fotbollen.

I Italien har Zlatan i samtliga klubbar - Juventus, Inter och nu Milan – snabbt blivit en huvudrollsinnehavare. Det tycks som att han behöver den positionen för att finna kraft och motivation.

I natt var han trött, jag satt mitt emot honom och såg de mörka ringarna under ögonen, spåren efter den hektiska derby- och Guldbollen-veckan.

Hyllad av Mihajlovic

När jag frågade hur han kände sig sa Zlatan också just det:

”Jag skulle behöva vila lite mer. Jag är trött”.

Det kan vara en börda att bära ett lag på sina axlar, men också, mitt i tyngden, en triumfens lätthet. I går prydde Zlatan hela förstasidan på Gazzetta dello Sport under rubriken ”Scudetto-mannen”. I natt, då jag pratade med kollegorna på Gazzettan, berättade de i dagens tidning ger Zlatan höga 7,5 i betyg och än en gång omdömet ”bäst på plan”.

Fiorentinas tränare Sinisa Mihajlovic hade svept av sig sin stora lila halsduk och satt som ganska så sur (annars vore det inte Sinisa) förlorare på presskonferensen. Men när Zlatan kom på tal tvekade Mihajlovic inte: ”Han bär Milan. Ibra är den som gör skillnaden i alla sina klubbar”.

Alla italienska klubbar i alla fall.

Nu väntar i övermorgon en ny utmaning. I serie A är Milan i samma sköna ställning som Zlatan just nu – på topp. Men i Champions League är läget kärvare och lilla men svåra Auxerre borta kommer att på nytt kräva mycket av Zlatan.

Allt handlar om att Zlatan ska hålla

Att Milan nu två helger i rad valt att plocka upp honom till presskonferens där han får hålla hov säger rätt mycket om hur snabbt Zlatan blivit klubbens nya bländande ansikte utåt.

Nu handlar allt bara om att Zlatan ska hålla och orka.

På San Siros hedersläktare satt i går kväll Barbara Berlusconi, kvinnan som framöver ska ta över det rödsvarta rodret. Hon ingår i Gallianis och pappa Silvios plan där Milan, helst redan i vår, ska vinna minst en titel och följande säsong vara med och slåss om trippeln, som i fornstora dagar.

Nyckeln för att den planen ska gå i lås, han heter Zlatan Ibrahimovic.

ARTIKELN HANDLAR OM