Wegerup: Zlatan förväntas att leda Milan i match efter match

SPORTBLADET

GENUA. En vardagskväll på jobbet.

Den typ av matcher som Milan alltid haft svårast för.

I går kväll var inget undantag.

Det var egentligen ganska väntat, att Milan skulle få svårt att prestera det där lilla extra mot Sampdoria. Efter en närmast hysteriskt intensiv period med stormötena med Juventus och Real Madrid samt derbyt med Inter och sedan den så viktiga matchen mot Auxerre andades Milan äntligen ut.

I förrgår, när jag var på Milanello, var det högst påtagligt att man tillät sig att för ett ögonblick slappna av, njuta av stunden.

Visst fanns fokus mot Sampdoria. Men hela det rödsvarta högkvarteret andades lättnad över att avancemanget i CL var klart.

Redan förra helgen fanns en oro för att man inte skulle klara att ladda om mentalt efter landslaguppehållet. Men Zlatan ordnade med sin cykelspark segern mot Fiorentina.

”Ibra är större än van Basten”

I går kväll var det han som spelade fram till 1–0, med ännu en assist i Milan-tröjan. I halvtid var Furio Fedele, som följt klubben i 20 år för Corriere dello Sport, lyrisk:

”Ännu en assist! Ibra är större än van Basten för han är mer komplett som spelare”.

I andra halvlek orkade dock Zlatan inte, liksom resten av Milan, att hålla uppe glöden. Sampdoria växte och även om Milan pressade mot slutet var 1–1 inte orättvist – minns Abbiatis grymma räddning på Pozzis nick… Milan kunde lika gärna ha lämnat ett råkallt Genua utan poäng.

Zlatan var trött mot slutet, men lika mycket mentalt som fysiskt. Han har utöver allt annat på sistone även varit i hetluften med Guldbollen, rest hem till Fotbollsgalan och – framför allt – han är den som ska leda Milan i match efter match. Som Fedele sa på läktaren: ”Milan var ett dött lag förra säsongen. Ibra gör hela skillnaden. Hade han spelat i Sampdoria hade de legat minst trea i tabellen”.

Hårt och tajt

Nu, med tre omgångar kvar till juluppehållet, är det hårt och tajt i tabellen – till fröjd för alla som vill ha en levande serie.

Mindre fröjdefull var i går kväll Milans vice president Adriano Galliani. Han satt så nära framför mig på hedersläktaren att jag kunde klappat honom på flinten om jag velat. Han och värvningsbossen Ariedo Braida delgav oss bakom många ”cazzo” och andra kraftuttyck, för att inte tala om alla uppgivna gester. För Sampdoria var oavgjort en seger. För Milan däremot ett resultat med den bittra bismaken av två förlorade poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM