Wegerup: Colombia är en Svarte Petter – Sverige måste vara vaket

SPORTBLADET

Ska man skratta eller gråta?

Kanske det förstnämnda.

Trots allt slapp ju Sverige Nigeria.

Man får vara tacksam för det lilla.

Tre av världens sex bästa fotbollsnationer. Och en Svarte Petter i kortleken, Colombia, det lag som alla har sämst koll på.

Hade det varit herrfotboll och mer drag kring lottningarna, mer spel, mer satsade pengar, då hade man kanske mumlat lite om det märkliga i att Sverige, USA och Nordkorea nu för tredje gången i rad hamnar i samma grupp i ett VM.

Nu nöjer vi oss med att konstatera att ödet slår blint och än en gång ger oss världens nu högst rankade lag, USA, samt det lag som är rankat som sjätte bästa i världen, Nordkorea. Sverige är som bekant på fjärde plats, förutom Pia Sundhages USA finns även Tyskland och Brasilien före oss på Fifas ranking. Sen kommer Japan, och sen alltså Nordkorea.

”De är svåra att spionera på. Men vi får i alla fall studera dem vart fjärde år...”.

Så skojade förbundskapten Thomas Dennerby, då jag pratade med honom i går kväll om Nordkorea, världens mest stängda nation, och de andra VM-motståndarna.

Sverige sällan på hugget från start

I bakgrunden hördes klirr av glas av bestick, efter lottningen i Fankfurt väntade bankett för folket på plats. Såväl Dennerby som svenska kollegan, men också värsta konkurrenten, USA:s förbundskapten Pia Sundhage, skakade på huvudena då de hörde att de två lagen än en gång hamnat i samma grupp.

”Det är såklart tufft att möta Pia och USA igen men roligt också”, säger Dennerby.

Sveriges grupp C är helt klart, i konkurrens med grupp A med Tyskland, Frankrike, Kanada och Nigeria, VM:s svåraste. En ”dödens grupp” (ursäkta klyschan) där Colombia är jokern som alla vill ta tre säkra poäng mot. Dock vet ingen riktigt var man har nationen som gör debut i mästerskapssammanhang på a-landslagsnivå.

Det kan låta som en munsbit att sluka men jag är rädd för att det inte är så, även om Colombia bara är 32:a på världsrankningen och långt ifrån känt som någon stor damfotbollsnation.

Jag hade definitivt föredragit att Sverige inte mött Colombia i den första matchen. Det är inga breaking news att de svenska damerna sällan är på hugget från start. Det har jag själv upplevt på plats i flera turneringar, bland andra OS 2004 och OS 2008.

På så vis hade jag föredragit att man direkt spelat mot USA, den på pappret svåraste motståndaren. För Sverige lär knappast ha råd med att inleda lite trevande och inte ta tre poäng mot Colombia.

”Man kan se det så och man kan dessutom säga att nya lag ofta inte är lika starka fysiskt och tröttare efter några matcher. De har också ofta lite sämre disciplin och drar på sig varningar. På så vis hade det varit bättre att inte möta dem först”, sa Dennerby i går kväll.

Colombia på uppgång

Men, han är en positiv själ, de blågula damernas förbundskapten, och försökte trots den tuffa lottningen hålla fast vid det:

”Fast det kan vara bra också, att få den lättaste motståndaren först”.

Liksom alla debutanter har Colombia inget att förlora och allt att vinna. Landet är också starkt på uppgång på damsidan och a-landslaget kommer i VM att ha med flera unga spelare från det lag som slog ut Sverige i U20-VM.

Så det återstår bara att hoppas att Sverige är vaket den 28 juni nästa sommar då Colombia väntar i VM-premiären i Leverkusen.

Den matchen måste blågult vinna – även för att ha självförtroendet och balansen när sen svåra Nordkorea och därefter ännu svårare USA väntar i Augsburg och Wolfsburg.

Efter flopp-EM i Finland förra året och även den besvikelse OS 2008 var så hungrar Sverige efter ett bra mästerskap – och behöver det.

Sant är att damfotbollen numera dessbättre är för stor för att stå och falla med ett lyckat VM.

Men lika sant är att framgång, i alla sporter, ger uppmärksamhet och positiv feedback – och det behöver damerna fortfarande ännu mer än herrarna.

Sju månader knappt återstår till VM. Sju månader som jag nu hoppas används väl så att blågult inte än en gång verkar förvånat oförberett och taget av stundens allvar då domaren blåser till avspark på Bayarena inför Colombia–Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM