Utan Zlatan skulle Milan inte leda Serie A

Här är statistiken som talar sitt tydliga språk

1 av 6
BETYDELSEFULL Zlatan Ibrahimovic – den viktigaste av alla.
SPORTBLADET

Han är den som gör skillnaden.

Den som avgör.

Den som bär sitt lag.

Han heter Zlatan Ibrahimovic.

Titta på siffrorna här intill. Ta gärna god tid på er.

Utan Zlatan hade Milan gått miste om 71 procent av sina avgörande mål den här säsongen. 71 procent. Ta in den siffran och förstå varför Zlatan är den spelare som är viktigast av alla för sitt lag.

Allt enligt Sportbladets stora genomgång av säsongens siffror hittills från de fem största ligorna i Europa.

Som ni kan se av siffrorna är Messi, föga förvånande, också en spelare av stor, stor betydelse för sitt lag – liksom Cristiano Ronaldo, Cavani, Eto’o och Di Natale.

Bättre än Messi och Cavani

Men på det sätt Sportbladet jämfört spelarnas statistik är ingen viktigare än Zlatan – just för att han är den som står för flest avgörande/poänggivande mål med sina 71 procent.

Av alla de mål som Zlatan varit inblandad i, alltså gjort själv eller spelat fram till i Milan, har dessutom 68 procent varit avgörande/poänggivande. Där ligger Messi bara på 40 procent och Cavani, som är tvåa efter Zlatan, på 54 procent.

Zlatans betydelse för Milan just nu kan helt enkelt inte överdrivas. Han är, som de italienska fotbollsexperterna säger i tv-showerna ”hela skillnaden”. Utan Zlatan skulle Milan inte leda Serie A.

Det är förstås också därför han förblir i ohotad ställning hos de rödsvarta, trots att han än en gång i Champions League inte alls varit lika avgörande som i ligan.

Väntar på ännu en frälsningsaktion

Visst har han fått mörk kritik och låga betyg i de italienska medierna efter uttåget ur Europa-spelet mot Tottenham.

Men han har också ursäktats av experterna. Tv-tyckaren och Milan-experten Carlo Pellegatti säger till Sportbladet att Ibra är ”trött, slutkörd”.

Milan-chefen på Gazzetta dello Sport, Alessandra Bocci, talar å sin sida om ”en mental blockering i Champions League” eftersom ”ingen kan tvivla på Zlatans kapacitet på planen”.

Alla letar förklaringar och ursäkter.

I Milans ledning, både vad gäller tränare Allegri och vice president Galliani, är ingen beredd att säga ett ont ord om spelaren som gjort att laget nu leder serie A inför slutracet.

Kanske är det samtidigt heller ingen paradox att Zlatan är så avgörande i ligan men spelar med betydlig mindre genomslagskraft och lyskraft utanför Italien. Precis som i svenska landslaget iperioder förlitar sig Milan för mycket på Zlatan, väntar på ännu en frälsningsaktion.

Det håller inte mot det bättre motståndet i Europa – där krävs mer än så.

Måhända blir Zlatan också lite väl ihjälälskad i Italien.

När jag träffade honom i onsdags natt efter mötet med Tottenham var han samlad och blickade redan framåt. Så långt allt väl – jag tror inte att Zlatan är en glad förlorare, att hans glöd slocknat lite, inte alls. Jag tror bara att han är realist, att han vet att det är nästa säsong som gäller i Champions League. Så tror – och hoppas jag.

Han är avgörande

För ingen vill se en ”Ibra” som nöjer sig med att vara Serie A:s stora stjärna några år till och leder sitt Milan men som aldrig blir lika avgörande i Europa-spelet.

Gör Milan bara de värvningar det nu viskas om i Milanello-korrioderna, då ska det scenariot aldrig behöva bli verklighet.

Då kan Zlatan få den avlastning, både spelmässigt och mentalt, som han behöver nästa säsong.

Så, om Berlusconi lägger upp de stora pengarna och om alla värvningsönskningar blir uppfyllda, kan vi redan nästa säsong få se en Zlatan som även i Europa bekräftar det statistiken visar för ligaspelet:

Att han är avgörande, den som gör skillnaden för sitt lag.

Så har vi räknat

Endast mål som är direkt poänggivande räknas, i en 2–0 match är det hemmalagets andra mål, i en 4–1 match är det också andra målet. Målen är dessutom uppdelade i om de lett till seger eller ett oavgjort resultat. Bara spelare från Europas fem största ligor (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1) har räknats. Spelarna måste dessutom ha varit inblandade i minst 20 mål (gjort själv eller spelat fram till). Endast matcher i det inhemska ligaspelet är inräknade.