Wegerup: Ibrahimovic förstörde festen – nu måste han finna balansen

Foto: bildbyrån, scanpix
SPORTBLADET

Kramad av Van Basten.

Hyllad av Berlusconi.

Zlatan förstörde festen.

Men blev ändå försvarad av de tyngsta Milan-namnen.

Nu måste han bara lyckas släppa frustrationen och återfinna balansen.

Milans dåtid, nutid och framtid.

I går kväll möttes de tre på Teatro Manzoni i Milano.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi firade sitt silverbröllop med Milan. 25 år som ägare och president för ”klubben med flest titlar i världen”.

”Nu blickar vi framåt mot 25 lika framgångsrika år”, sa Berlusconi och log löftesrikt.

Synd bara att nutiden gjorde sig påmind, där mellan gamla tiders triumfer och morgondagens löften och förhoppningar. 1–1 mot Bari var inte direkt ett resultat som satte guldkant på festdagen.

Inte heller valde Zlatan Ibrahimovic den bästa av stunder att låta sig bli utvisad på.

Bortsett från festligheterna är självfallet det mest allvarliga att han nu missar den svåra bortmatchen mot Palermo – jo, den är svår, trots Palermos turbulenta senaste tid. Framför allt uteblir ”Ibra” med stor säkerhet också från derby-seriefinalen i början av april.

I går försvarades Zlatan ändå av många stora namn.

Mellan skålarna i bubblande italiensk prosecco och de små delikata tilltuggen, mellan talen och Milan-hyllningarna från politiker, kändisar, storspelare och stortränare som Paolo Maldini och Carlo Ancelotti sade Berlusconi, van Basten och många andra att man ska minnas allt Zlatan redan gjort för Milan. Alla gav honom rätten att vara trött.

Det ses nämligen som den främsta förklaringen till den senaste tidens bleka spel samt utvisningen: Zlatan är trött och frustrerad.

Allegri vågar inte peta Zlatan

Mina italienska kollegor berättar om mängder av mejl som attackerar Milans tränare, menar att han kört slut på Zlatan. Motfrågan är given, vem skulle Allegri spela med istället?

Om Cassano sade en italiensk kollega, som får förbli anonym:

”Han är tjock som en julgris. Han gör mål i dag men håller inte för 90 minuter. Allegri måste spela Zlatan hela tiden”.

En annan aspekt, som folk inifrån Milan påpekat för mig, är att Allegri inte vågar peta Zlatan. Så länge ”Ibra” vill spela får han det.

Ska man sammanfatta Z-läget just nu är det inte mer komplicerat än så här:

Trött fysiskt. Sliten mentalt. Har burit Milan hela säsongen. Är inne i sin klassiska vår-svacka. Behöver vila och få tänka på annat.

Detta, märk väl, är fakta. Likväl kan jag ändå kritisera honom och utan tvivel också slå fast att han har presterat för lite på sistone och att utvisningen i dag är onödig. Frustrerad eller ej, han måste kunna behärska sig.

Den positiva effekten av de avstängningar och det landslagsuppehåll som nu väntar är att Zlatan nu äntligen får lite vila och miljöombyte.

Kan vara en vinst att Ibra får vila

Den negativa är förstås att Milan lär få möta Inter utan lagets störste stjärna – den som sänkte sin gamla klubb i derbyt i höstas.

Dock kanske det ändå, för såväl ”Ibra” som Milan, är en vinst i scudetto-racet att han nu får vila. Derbyt blir oerhört viktigt men är inte allena ligaavgörande, upploppet är mer än så.

Att Zlatan återfinner sig själv är av yttersta vikt för Milan.

Nu får han möjlighet att göra det.

Ett bra sätt att börja var att i går kväll få lite perspektiv genom att tröstas av van Basten och höra om dennes utvisningar och motgångar.

Att blicka bakåt är ofta bästa sättet att med klar blick kunna se framåt.