Wegerup: På lördag är Zlatan tillbaka och har chansen att agera festfixare

Foto: reuters
Zlatan Ibrahimovic ses här på gott humör inför matchen mot Bologna. Laget fick klara sig utan den avstängde svensken och vann med 1–0.
SPORTBLADET

Zlatan log på läktaren.

Silvio Berlusconi likaså.

Fansen, de sträckte ut armarna i jubel och kunde nästan nudda scudetton.

På lördag kväll kan Zlatan vara med och spela hem den.

Foto: TV4 Sport.
Zlatan Ibrahimovic satt och såg på när Milan slog Bologna med 1-0.

Milan vinner ligan.

Projektet ”ett nytt stort Milan” fortsätter.

Zlatan kommer att fortsätta att vara en av huvudpersonerna i det projektet.

Det var de signaler som sändes ut i går från San Siros läktare.

Först börjar vi med att konstatera att Milan på arbetarnas stora dag, den 1 maj, gjorde sitt jobb på planen och slog Bologna.

Nu räcker det med en poäng på lördag mot Roma och scudetton är hemma i Casa Milan. Därmed inte sagt att Roma på Olimpico är en lätt match, inte alls, särskilt inte då de gulröda slåss med andan i halsen för fjärdeplatsen. Men att scudetton blir Milans till sist det är, som Allegri slog fast, ”till 99 procent säkert”. Därmed är första delmålet nått i projektet mot en ny stor era för Milan. Nästa del börjar så fort säsongen är slutspelad: viktiga förstärkningar inför nästa säsong.

”Den här scudetton tillhör Berlusconi, för det han gjort”, sa vice president Galliani i går och tryckte på hur viktig bland annat värvningen av Zlatan varit.

Thiago Silva, han sade häromdagen att ”vi vinner scudetton tack vare Ibrahimovic”.

Om det knorrats lite över Zlatans tunga vår så är det nu alltså tid för blomstring och förbrödring, tid att njuta av den ligaseger som hägrar runt hörnet, tid att blicka framåt mot nästa säsong.

En säsong som det mesta talar för att Zlatan vill uppleva i storsatsande Milan – och klubben vill ha honom kvar, det säger alla källor i Milan, vad det än må spekuleras om i italienska medier.

Zlatan visade att han bryr sig

När ”Ibra” i går var på plats med barnen på San Siro var det en signal, ett sätt att visa att han bryr sig – och det var helt rätt för det har inte tagits väl upp av alla lagkamrater att han inte var på plats på derbyt för en månad sedan.

På plats i går var också Silvio Berlusconi, som kom direkt från Rom med privatplan och missade matchinledningen. Från saligförklaringen av förre påven Johannes Paulus II till matchen som gjorde Milan-fansen saliga.

Berlusconi, som såg matchen med dottern Barbara, hälsade på och pratade med Zlatan och alla Milan-kontakter säger nu samma sak: premiärministern är inte trött på Zlatan och vill inte ha bort honom.

Uttalandena om Cristiano Ronaldo för en månad sedan var mer än något annat ett sätt att dra bort uppmärksamheten från Ruby-rättegången mot premiärministern.

Milan-bossen har inte haft en ljus vår privat och politiskt – och det ska Milans supportrar vara glada över.

I svåra tider blir den rödsvarta klubben som alltid Berlusconis viktigaste propagandavapen – men också en äkta glädjekälla, kanske den enda som återstår till sist.

Så alla kan lugnt utgå från att löftena om ett nytt verkligt, mäktigt Milan är sanna. Att infria dem är sedan en annan sak, men ambitionerna och intentionerna att jobba vidare så fort säsongen är slut, de finns där.

Berlusconi berömde & småpratade

Efter matchen i går stannade Berlusconi i 45 minuter i Milans omklädningsrum och berömde spelarna och småpratade med dem.

Massimo Ambrosinis ord efteråt, om att han tror på ”en ny stor era för Milan”, säger mycket. Samma ord som kom från den gamle Milan-legendaren Marco Van Basten i veckan. Scudetton kommer att bli Milans men det var inte bara glädjen över den som i går låg i luften över San Siro, över de rödsvarta delarna av Milano. Känslan av att ”den ljusnande framtid är vår” är stark hos Milan-folket.

Minns att Inter var storfavoriter inför den här säsongen. Osäkerheten kring Milan – och den nye tränaren – var däremot stor.

Nu har vi facit i hand och redan på lördag kväll kan det bli nattlig fest i Rom– och Zlatan är tillbaka i spel med chansen att kunna agera festfixare.

ARTIKELN HANDLAR OM