Zlatan behöver och förtjänar rollen som matchhjälte

SPORTBLADET

ROM. Kan man välja en vackrare scen för en slutakt?

Kan det bli bättre än en fullsatt Olympiastadion?

Kunde Zlatan gjort comeback i en mer dramatisk match?

Knappast.

Så låt ridån gå upp, i kväll bär alla vägar till Rom.

En sjudande varm septemberkväll i fjol satt jag på den lilla, fullsatta stadion i Cesena när Zlatan gjorde sin debut i Milan.

En försomrigt mild majkväll – i kväll! - kommer jag att sitta på den mäktiga, fullsatta Olympiastadion i Rom när Zlatan gör sin återkomst i Milan, i scudetto-matchen.

I kväll kan de rödsvarta vinna sin första ligaseger på sju år.

I kväll vill Milan nå det som varit säsongens stora mål: ligaseger. Zlatan vill få revansch, Berlusconi vill få valuta för sina pengar, Allegri vill säkra sin framtid – och fansen vill fira, fira, fira.

Det är kvällen då den säsong som inleddes med Inter som storfavoriter men som sedan varit Milans hela vägen kan få sitt efterlängtade slut.

Men – som vice president Adriano Galliani säger, medan han korsar fingrarna och tar till alla skrockfullhetens medel mot att ta ut segrar i förskott: ”Det enda vi vet än är att vi säkrat andraplatsen. I övrigt är inget klart än”.

Sant är att det bara är en enda poäng mellan Milan och den efterlängtade lilla scudetto-skölden på de klassika randiga tröjorna. Men den poängen ska likväl spelas hem.

Roma – kaos och skönhet

I kväll har Milan matchboll mot Roma.

Roma, bella Roma. Laget som är lika svårtippat och svårfångat som Italiens huvudstad. Kaos och skönhet i ljuv förening; opålitligt, svårbegrepligt men också, stundtals, oemotståndligt.

Det är ett Roma som spelar för fjärdeplatsen och chansen till spel i Champions Leauge, ett Roma med nya ägare och drömmar om en ny, stor tränare nästa säsong.

Ett Roma som kan göra allt i kväll från att aldrig ens bjuda upp till dans till att ge Milan ännu en vecka i spänd väntan och förväntan – om inte Inter tappar poäng mot Fiorentina på söndag.

I så fall blir Milan mästare, inte på planen utan i sina träningsoveraller på samlingen i Rom, där man blir kvar i väntan på avresa måndag mot retur-semifinalen i Italienska cupen i Palermo.

Vinner Milan däremot scudetton i kväll – då blir det dubbelt firande. Först i Rom i natt, sedan i Milano nästa helg när man möter Cagliari hemma.

Då klär sig San Siro till fest, busskortegen går genom staden – och Silvio Berlusconi låter festbordet duka sig till scudetto-middag.

Behöver en bra avslutning

”Il presidente” träffar i dag på förmiddagen spelarna i Milan här på plats i Rom, för att hålla ett tal, ingjuta mod i alla – och understryka stundens allvar.

I går kväll däremot valde Milans ledning att låta spelarna möta de fans som kommit till spelarhotellet – ett sätt att få alla att slappna av och känna glädje och förväntan snarare än anspänning.

”Om vi vinner tatuerar jag in scudetton”.

Kevin Prince Boatengs löfte till Milan-fansen. Boateng är också säker på vem som avgör matchen, han ser Zlatan som den som gör mål och ger Milan scudetton.

En avslutning som ”Ibra” skulle behöva efter sin tunga vår – och förtjäna efter sin superba höst.

10 000 Milanfans väntas

För det är som Milan-legendaren Carlo Ancelotti säger, inför matchen som han följer spänt i kväll: ”Under våren har det gamla gardet burit Milan. I höstas var det Ibrahimovic som låg bakom allt”.

Thiago Silva berättade nyligen om vilket intryck Zlatan gjort på honom första gången de möttes, när denne kom in i omklädningsrummet och sade ”Vart jag än går har jag vunnit, vi ska vinna allt”.

I kväll kan de orden bli sanna, i ett Rom dit 10 000 Milan-fans förväntas komma, på Stadio Olimpico, skimrande upplyst mot Roms natthimmel.

Som sagt: kan det bli bättre?

ARTIKELN HANDLAR OM