Wegerup: Zlatan har rakt igenom vuxit med uppgiften i landslaget

SPORTBLADET

PEKING. Zlatan som Milans ledare.

En ära utan tvivel.

Är han då inte redan där?

På planen ja. Utanför nej, inte helt och fullt.

Klarar han att växa in i den rollen bär han inom något år lagkaptensbindeln.

Natt i Peking i skrivande stund, Milan sover på vårt hotells översta våning – med värsta utsikten över OS-området från 2008.

Utanför varm natt, Fågelboet och Simstadion lyser i rött respektive blågrönt. På en finfin soffa i lobbybaren halvsitter några kinesiska fans i väntan på en glimt av Milan-idolerna – som redan gått och lagt sig.

”Ibra, Ibra!” och diverse andra ivriga tjut, som inte gör sig i skrift. Så hälsades Zlatan i dag när han lämnade den inferno-varma träningen inför den fullsatta gästläktaren på Olympic Sports Center.

De mest populära spelarna här är annars Alessandro Nesta och Filippo Inzaghi – och den sistnämnde är inte ens här utan blev kvar hemma i Milano...

”Folk känner till oss för att vi är äldre och varit med längre”, sa Nesta blygsamt i går efter träningen.

Zlatan näst på tur

Sanningen är dock snarare att Milan alltid vetat att göra stora spelare ännu större. Nu står Zlatan näst på tur, om klubben får som man vill.

På planen är han redan en ledare. Men i en intervju under förra säsongen sa tränare Allegri:

”I omklädningsrummet är Ibra inte riktigt ledartypen”.

Milans huvudansvariga kring laget har dock tagit mycket intryck av hur ansvarsfull Zlatan är mot lagkamraterna i det svenska landslaget, hur bra han på senare tid agerat på blågults presskonferenser och hur han rakt igenom vuxit med lagkaptensuppgiften.

Under de kommande årens storsatsning tillbaka mot den absoluta världstoppen vill Milan se Zlatan i en huvudroll även utanför planen.

I höst fyller han 30 år och anses ha ha en perfekt ålder för att axla den rollen: erfaren, mogen men inte pensionsfärdig på långa vägar.

För att bli lagkapten i mäktiga Milan krävs dock att Ibra i klubblaget ännu mer tar ansvar i omklädningsrummet och inte minst för de yngre spelarna – samt ställer upp ännu mer för intervjuer och på fler pressträffar.

I går var det dock Pato och Nesta som medverkade på presskonferens, liksom tränare Allegri.

En pk med rätt förväntade svar men även en del oväntade. Allegri, om varför man inte vilar de sydamerikanska spelarna så som Inter gör i högre grad: ”Vi tog med dem hit, hur skulle annars de kinesiska supportrarna få se Pato och Thiago Silva och Robinho?!”

(Grattis, 10 000 nya fans vunna åt Milan med det svaret).

”Jag blir kvar i Milan till år 2014 minst hoppas jag”.

(Pato angående Chelsea-ryktena. Ingen vågade/iddes fråga om ”Barbarella” Berlusconi).

”Visst kan jag twittra på kinesiska”.

(Nesta gör tummen upp efter ännu en djuplodande fråga från en kinesisk journalist).

I dag pratar Robinho med medierna – i morgon vill alla, även Milans ledning, höra och se Zlatan tala med medierna – för lagets skull, inför lördagens final, i just den där rollen som härförare.

På tal om att prata var det mindre roligt att i går höra Gallianis dystra analys av den italienska fotbollen och dess framtid: den klena ekonomin, de blygsamma chanserna i Champions, de bristfälliga arenorna. Men mörk insikt är ändå ett första steg mot att få sol igen.

Ibra måste hålla hela vägen

Den rödsvarta ledningen viker inte från sin linje och sin satsning mot nya ”projekt Milan”.

Ett projekt där man alltså vill se Zlatan som en huvudperson, en ny Mister Milan.

En ära som är få förunnad. Nu gäller det den säsong som kommer att ”Ibra” håller hela vägen och lyfter det sista steget i Europaspelet – samt visar samma mognad och vilja att ta ansvar i Milan som i landslaget.

Då kan vi inom något eller några år, förutsatt han blir kvar i Casa Milan, få se Ibra i den mycket prestigefyllda rollen som lagkapten för klubben med flest titlar i världen.