Wegerup: Ikväll ska Zlatan bära de rödsvarta – igen

...och konflikten visar hur stark Zlatans ställning är - Ibra rör man inte

SPORTBLADET

MILANO. Allt talar för Milan.

Väldigt lite för Inter.

Kanske är det just det som talar för de svartblå i kväll.

Foto: Foto: AP
viktigast Milans mäktiga män har alla gett Zlatan sitt stöd efter den senaste tidens Pato-turer. ”Zlatan är vår främste anfallare” säger vicepresident Galliani.

Om vi nu ska prata i paradoxer, denna märkliga italienska helg, så är det väl just där man ska börja. Med detta Inters bristande favoritskap, som kan vara de svartblås främsta fördel i kväll, nu när San Siro äntligen får klä sig till säsongens första derby.

Det var en sällsam dag i går i Italien, en dag där tv visade bilder på det strandade kryssningsskeppet Costa Concordia non stop och alla pratade om att det gått på grund fredagen den 13:e...

En dag när taxichaufförerna i Milano och andra italienska storstäder strejkade i protest mot den nya regeringens förslag om en fri taximarknad.

Favoritskapet kan tynga Milan

Rädsla och oro, en ekonomi i kris, ett land tyngt av frågor inför framtiden – Italien just nu. Kriser må komma och gå, fotbollen är och förblir en räddare i nöden här.

Därför var ett stort, stort pressuppbåd i går samlat på San Siro och åt smörgåssnittar, drack espresso, lyssnade på Allegri och såg Milans öppna träning på den frostnupna planen under januarisolen.

Fotbollen är vännen som håller italienarna i handen genom den grå, stundtals svarta, vardagen.

I kväll springer Milan-spelarna in på planen med favoritskapet i rödsvarta ryggsäckar, som kan tynga lika mycket som lyfta dem.

Zlatan har som vanligt – och med rätta – stora förväntningar på sig.

När jag pratade med honom om derbyt under Milans vinterläger i Dubai var han ändå avslappnad, sade att han känner mindre press på sig än inför vid det första derbyt för Milan, i november 2010.

Då avgjorde han matchen – liksom mot Inter i Supercup-finalen i Peking i augusti i fjol. Då var det Zlatans mål som vände matchen, där och då, inför den säsong som då ännu låg orörd och oskuldsfull, blank och öppen, en oskriven dagbok.

Nu har vi sett höstsäsongen, vi har upplevt Milans något svajiga inledning, Zlatans skadeperiod, mentala trötthet – och totala återkomst. Trött, vem?

Ibra rör man inte

Framför allt har vi sett serie A-dagbokens sidor fyllas med Inters nattsvarta facit, från trippelmästare våren 2010 till fritt fall en period under hösten 2011.

Nu är det Claudio Ranieri som ska försöka ta sina spelare vid handen och leda dem genom detta derby. Inter är alltid en speciell klubb att leda, så annorlunda än a Milan, så mycket galnare, svajigare – men därmed inte sagt sämre.

Bara annorlunda. Ranieri sade i går att han hoppas på en seger i kväll som gör att Inter kan vara med hela vägen fram, slåss om scudetton, tillsammans med Milan och Juventus.

Allt medan Max Allegri, med nyförlängt kontrakt i fickan, satt på sin Milantron, i ligatoppen, och försökte oroa det svartblå lägret om möjligt ännu mer:

”All press är på dem. Det här är en viktig match för oss men ännu viktigare för Inter. Om de förlorar så är de mer eller mindre borta från ligastriden. Allt kan hända men då får de det väldigt svårt”.

Pressen på Inter alltså och favoritskapet på Milan, allt i en match som bäst sammanfattas så som Zlatan gjorde det i Dubai:

”I derbyt gäller inga vanliga regler”.

Frågorna på San Siro igår handlade mest om Pato, konflikten som stört uppladdningen inför derbyt. En konflikt som är intressant ur så många aspekter, inte minst för att den visar hur stark Zlatans ställning är. Trots att president Berlusconi har Pato till ”svärson” är det troligen brassen som säljs senast i juni medan Zlatans namnskylt sitter grundmurad i Milans omkländningsrum.

”Ibra non si tocca” – Ibra rör man inte.

Hur orörbar, onåbar, osårbar – eller högst mänsklig – han kommer att vara i kväll vet ingen.

För vi tar igen: i derbyt gäller inga vanliga regler.

Vackrare än så blir det inte.