Wegerup: Frågan är inte hur stor Zlatan är – utan hur stor han kan bli

Foto: AP
SPORTBLADET

Bäste spelaren under 2011 i serie A.

Det valdes Zlatan till sent i går kväll.

Frågan sedan länge är inte om han är störst i Italien.

Den är bara hur stor han kan bli.

Serpentinerna hade knappt regnat färdigt över Zlatan förrän journalisterna från alla Italiens största medier var redo att kasta sig över Guldkalven. ”Ibra” hade precis på nytt valts till ”Årets spelare 2011” och tackade alla, framhöll att ”Italien är mitt andra hem”.

Själv gjorde jag mig redo att skriva ännu en krönika om Zlatans storhet, nattchefen på redaktionen garvade på telefon, sade: ”Det känns väl bra, hyllningskrönika version 1516 typ”. Och visst är det så, det kan kännas som att vi inte gör annat än skriver om Zlatans storhet.

Samtidigt är just galor som den i går kväll – märk väl att det var den italienska, inte den svenska fotbollsgalan – ännu ett bevis på att vi svenska journalister inte överdriver Zlatans betydelse – tvärtom.

Redan 2005 i januari, efter bara en höstsäsong med Juventus fick Zlatan pris, då som ”Bäste utländske spelare”. Och han har fortsatt att hyllas och prisas genom åren.

I går blev han bäste anfallare och tog framför allt hem den mest prestigefyllda titeln ”Bäste spelare totalt sett”, för sina prestationer för Milan under hela 2011.

”Jag vill tacka min förste italienske tränare Fabio Capello, han lärde mig mycket”, sade Zlatan.

Det finaste med utmärkelsen ”Årets spelare” är att det är spelarnas röster som räknas, galan anordnas av spelarförbundet.

Något som säger mycket om ”Ibras” status bland de andra serie A-stjärnorna.

Många priser till Milan

Annars då?

Många priser till Milan, som väntat, liksom till Udinese och Napoli. Juventus får vänta till nästa år för att kamma hem storkovan...

Helt rätt också att priset för bäste målvakt gick till Udineses Handanovic, ett pris som Gigi Buffon annars tycktes abonnera på under många år. Lika självklara segrare på anfallsfronten var Cavani och Di Natale, Zlatans anfallspartners i Drömelvan.

”Gran Gala’ AIC 2011” hade som vanligt lockat många ur Milanos grädda, i går till Teatro Dal Verme där galan hölls i år. Paparazzo-fotograferna trängdes utanför men de mer namnkunniga bland skvallerreportrarna knorrade rätt missnöjt över glamour-utbudet.

Och själva tv-sändningen med Michele Criscitiello och Alessia Ventura, Filippo Inzaghis flickvän, lämnade en hel del att önska... Om Ventura, kvinnan som skryter med att hon jobbar med fotbollsprogram utan att kunna offsideregeln, kan väl snällast sägas att hon bar upp sin guldklänning väl.

Det är inte bara svenska fotbollsgalor som andas amatörism stundtals, om man säger så. Om nu det ska vara någon tröst...

Thiago Silvas dans då? Säg så här: på planen är han odiskutabel. Så låt oss förbli där, även om det för all del är kul med folk som bjuder på sig själva.

Men Boatengs break dance på scudetto-festen i maj i fjol var klart bättre...

Nå, Zlatan och Allegri skrattade i alla fall gott åt super-brassen.

Större chans att vinna CL än EM

Mer intressant, och relevant, var fotbollsskvallret i kulisserna, självklart mycket fokuserat på transfermarknaden.

Milans vice president Adriano Galliani njuter på det sätt bara rutinerade rävar kan när det viskas och spekuleras. Han roar sig till och med åt de fans som ”rasar besviket”, klappar sig på fickan som om han har jokern Tevez där, redan tryggt i hamn. Skrattar när någon frågar om Maxi Lopez, har honom i andra fickan som en backup.

”Allt kan hända!”

Och om sen inget händer? Så kommer Galliani bara att säga att han inget lovat...

Men den som tror att Milan handlat färdigt lär få fel. Zlatan må vara större än störst just nu i Milan och serie A men vi såg förra året hur det gick när han skulle vinna ligan på egen hand.

Milan måste förstärka mer och det vet man.

Hur stor kan då ”Ibra” bli, nu när han tronar på toppen men hans agent Raiola samtidigt stod i teaterfoajén och pratade med medierna om karriärens slut, det slut som ligger några år bort för Zlatan? Hur mycket mer kan han uppnå?

Svaret blir det eviga: Champions League.

Blågult är svårare, det svenska landslaget är för litet, visst kan Zlatan bli EM-kung i sommar men hans chanser med Milan i CL är större.

Om tre veckor väntar Arsenal hemma och Zlatan blir på nytt huvudperson. Innan dess måste Milan ta sig an topplagen Lazio, Napolis och Udinese i ligan.

Dags att skaka av sig guldkonfettin och blicka framåt alltså, för vinnaren ”Ibra”.

De kommande tre veckorna blir ett kraftprov och det är han, som han sade själv i förrgår, som förväntas leda sitt Milan genom det.