Hur nakna blir de utan Leonardo?

Wegerup: Han är en prestigeförlust för PSG och ännu en orosfaktor

SPORTBLADET

Kejsarens nya kläder.

De var så stiliga.

Plånboken för spelarköp så välfylld.

Leonardo blev kung på transfermarknaden.

Men PSG-kostymen skulle bli klar så fort.

Den började släppa i sömmarna.

Frågan är hur mycket den rämnar med Leonardos avgång.

Hur naket står PSG inför den säsong som väntar?

lämnar PSG och zlatanLeonardo var bidragande till att Zlatan Ibrahimovic förra sommaren flyttade från Milan till PSG. Nu lämnar sportchefen Parisklubben.

Allt skulle ju handla om stjärnvärvningen Edison Cavani. Från Napoli till PSG. Stor förväntan och spänd väntan på att det blir klart och officiellt.

Leonardo har jobbat dag och natt från badstranden på italienska paradisön Ischia för att ro sommarens stora affär i land. Ändå började det viskas för några dagar sen, bland de italienska journalisterna.

Och i dag kom nyheten som bekräftade ryktena: Leonardo avgår som sportchef, han lämnar Paris Saint-Germain så fort transferfönstret stänger.

Hur allvarlig är den här förlusten för PSG, hur viktig är den brasilianske förre stjärnspelaren och tränaren för klubben? Kan vem som helst med tillgång till out­­sinliga oljekälle-pengar göra hans jobb?

Tvekade inte när shejkerna lockade

Jag har genom åren träffat Leonardo många gånger, både i Milan och Inter. Och jag håller inte med dem som säger att han bara är en stilig dockpojke med otvivelaktigt rapp tunga, men med mer yta än innehåll.

Ingen kan ifrågasätta hans intelligens, hans språkkunnighet, hans höga ambitioner. Men som alla på den här nivån är han också beräknande, pratar med de journalister som är nyttiga för honom, överväger varje ord han säger – utom när han tappar behärskningen…

Att han har svårt att kontrollera sig tycker jag i grunden är sympatiskt men det senaste utbrottet stod Leonardo dyrt, den 14 månader långa avstängningen bidrar helt klart starkt till hans val att avgå.

När den ambitiöse brassen jobbade som Adriano Gallianis högra hand var uppskattningen stor och ömsesidig.

Som tränare för Milan och Inter gick det mindre bra och när PSG-shejkerna kallade med sina lockrop tvekade Leonardo inte att ta chansen.

Charmade till sig Zlatan

Paris nästa. Framtidsklubben PSG dominerade fjolårets transfermarknad, Leo gled runt från klubb till klubb, välklädd och med extremt välsmort munläder.

En av de som lät sig charmas var Zlatan, påhejad av Mino Raiola som känner PSG-bossen sen länge. Milans pengar sinade, Leonardo och Raiola lovade Zlatan guld och gröna planer i Paris.

De första träningarna på Camp des Loges blev ett ganska brutalt möte med verkligheten.

Zlatan har varit öppen med att omställningen till livet i PSG varit svår. På samma sätt har Leonardo hela tiden sagt utåt att åratal av arbete återstår innan PSG kan kalla sig en komplett toppklubb.

”Vi har långt, långt kvar. Men att vinna ligan var ett delmål, ett första viktigt steg på vägen.”

Så sa Leo när vi möttes i intervjuzonen, sent om natten efter att PSG firat sin ligaseger i sista hemmamatchen, i maj.

”Kommer bli en intressant situation...”

Nu vill han tillbaka till Italien, frågan är i vilken roll.

Och frågan är vem som ersätter honom i ett PSG där först tränare Carlo Ancelotti och nu sportchefen försvinner.

Tränare Blanc kan inte mäta sig med Ancelotti.

Leonardo är kanske lättare att ersätta men det är ändå en prestigeförlust för PSG och ytterligare en orosfaktor inför den säsong som stundar.

Frågan vad som händer med Zlatan kvarstår. Jag talade länge i går med flera franska och italienska kollegor. En av dem, en fransk tv-kollega som Ibra ofta pratar med, sa med ett snett leende:

”Det kommer att bli en intressant situation att se Cavani och Ibra ihop…”.

Cavani vill vara nummer ett

Intressant ja. Leonardos storvärvning, som blir en av de sista han gör för PSG, bäddar för nya spekulationer om Zlatans framtid. För med honom och ­Cavani i laget får PSG två herrar som förvisso kan bilda en radarduo men som också båda vill spela förstafiolen.

Cavani må hålla en lägre profil än Zlatan men han vill vara nummer ett där han spelar, tro inget annat.

Leonardos avsked innebär också att PSG tappar ännu lite mer av den italienska själ som han och Ancelotti borgade för och som gjort att ”Ibra” känt sig hemma. Nu blir det mer franska tongångar.

Sportchef Leonardo lämnar PSG när transferfönstret stänger.

Mycket kommer att kunna hända innan dess.

Turerna om Zlatan och Cavani – det här har hänt

10 juni: Sommarens rykten kring Edison Cavani börjar ta fart på allvar. Själv säger han ”allt är osäkert i dagsläget”.

3 juli: Laurent Blanc går ut i media och snackar för första gången om Cavani-ryktena. ”Jag skulle älska att jobba med Cavani. Han är en spelare som jag gillar väldigt mycket”, säger han.

4 juli: Enligt källor till Sportbladet överväger Napoli att acceptera en bytesaffär där Cavani går till PSG – och Zlatan går åt motsatt håll.

5 juli: Sportbladets Jennifer Wegerup, som har följt Zlatan sedan 2004, -uttalar sig om situationen. ”Ingen vet något. I-nte han själv heller.”

8 juli: Laurent Blanc uttalar sig om ryktena och öppnar dörren för både Zlatan och Cavani i klubben. ”Ser man till spelstil så kompletterar de varandra bra.”