Wegerup: Nu är PSG en av tungviktarna

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
sänkte allt i sin väg Det här skottet – en stenhård projektil, med ”fel” fot, som borrade sig upp i målvaktens vänstra kryss – fick såväl publik som lagkamrater och journalister att gapa.
SPORTBLADET

LEVERKUSEN. Knockout.

Bara så kan PSG:s seger beskrivas.

Zlatans mål blev stjärnsmällen som definitivt sänkte tyskarna.

Och det känns allt mer som om Zlatan & Co på allvar aspirerar på titeln som tungviktsmästare.

Det började direkt, med Blaise Matuidis mål.

Ett perfekt väggspel och en första smäll rakt i nyllet på Bayer Leverkusen. 0–1 på hemmaplan efter bara minuten.

Alla visste att PSG kom till Tyskland som favoriter och att hemmalagets form varit vikande på sistone.

Men när vi fördes framåt av folkströmmen mot Bay Arena, insvepta i ett os av bratwurst och öldoft och omgivna av sång och förväntan, då var vi ändå få som väntade oss en så förkrossande dominans.

Paris-fansen hade hållits tillbaka på Leverkusens gator av ett massivt polizei-uppbåd. Men nu kunde inget hindra dem från att jubla och triumfera på gästläktaren.

Och Matuidis mål var bara en mild försmak. PSG fortsatte att dela ut slag efter slag, pressa tyskarna mot repen, dansa runt dem, utan att någonsin ge dem en chans att returnera.

Zlatan skrämde tyskarna

Förutom sitt mål var Matuidi sitt vanliga delikata jag, han är en spelare som bara växer och växer. Marco Verratti dominerade lika starkt han på mittfält, han må se ut som en skolgosse men han spelar som en man av världsklass.

Zlatan var hårt hållen och hade svårt att komma loss.

Men när straffen kom var han lika kall som den där isvaken i en viss reklamfilm.

Bayer Leverkusen var redan nere för räkning och reste sig vacklande. Men så kom Zlatan igen. Även kallad ”Shrek”, den förskräcklige, i tyska tidningar. ”För att han är skrämmande bra”, förklarade en tysk kollega.

Och målet, målet, med vänstern, visst var det skrämmande.

Skrämmande vackert, skrämmande mäktigt, i all sin kraft.

Jag var på plats i Bryssel i höstas, upplevde Ibras målkavalkad och magiska tredje mål. Men det här var om möjligt ännu vackrare, också för att det kom i en svårare match, i en åttondelsfinal i Champions League.

Hans slag blev knockouten, smällen som definitivt slog tyskarna till marken och drömmen om vidare CL-spel för Bayer Leverkusen i tusen bittra bitar.

Zlatan, spelaren som tidigare anklagades för att inte prestera i Champions League, fortsätter att ligga på topp bland mål- görarna.

Vid 32 års ålder är han den obestridlige härföraren för det Paris Saint-Germain som efter i kväll ännu mer kommer att nämnas som en favorit, om än inte bland de allra främsta, till att vinna hela Champions League redan denna säsong.

Succé för nödlösningen

”Vi tar en match i taget”, säger Laurent Blanc och man kan bara älska dessa slitna fraser.

Man måste också komma ihåg Blancs betydelse, en kväll som denna. När han kom i juli i fjol var han ifrågasatt, sedd som en nödlösning. Nu är tonläget helt annorlunda.

Ingen av PSG:s spelare ville säga i natt att man är vidare redan.

”Vi måste ha kvar fötterna på jorden”, sa Thiago Motta och log, med blänkande, välputsade skor.

Även Zlatan, som såg trött ut när han till sist kom ut, vid en kvart före midnatt, sa att inget är klart, att allt kan hända och ville hellre prata om ”kollektivet”, laget, än sin egen stora match och målet alla ville fråga om, om och om igen.

Den franske kollegan vid min sida skrattade bara och sa, rätt målande att Lever- kusen blivit ”enculé”, påsatt i baken, av PSG.

Och den enda frågan som återstår nu, så här i ett pressrum med stressade murvlar, nattbuffé och en öppen ölkyl är:

Vilka blir kvarts-finalmotståndarna?

Och hur långt kan detta PSG, under en ohejdbar Zlatan, gå?

ARTIKELN HANDLAR OM